Aniversări · descoperă Chișinăul

90 de ani de la aprobarea stemei orașului Chișinău

Istoria și evoluția blazonului orașului Chișinău cunoaște mai multe perioade distinctive. Pentru prima oară Chișinăul capătă un însemn oficial în sec. XIX, în urma anexării la 1812 a Moldovei dintre Prut și Nistru de către Imperiul Rus.

La 30.07.1930 s-a întrodus stema municipiului Chișinău. Comisia Consultativă Heraldică i-a atribuit următoarea stemă: Scut cu câmp albastru, cuprinzând o acvilă de aur cu aripile deschise privind spre dreapta; pe pieptul păsării heraldice s-a plasat un scut de dimensiuni mai mici încărcat cu un cap de bour având o stea între coarne, flancat de o roză în dreapta și o semilună în stânga. Scutul este timbrat de o coroană murală, de argint, formată din șapte turnuri crenelate. Este regretabil faptul lipsei în blazonarea dată a culorilor elementului central – capului de bour și mobilelor însoțitoare. Astfel alcătuit, blazonul municipiului Chișinău semnifica prin acvila sa spiritualitatea românească prezentă pe meleagurile moldave, iar capul de bour, stema Moldovei, vorbește, prin mijlocirea codurilor Heraldice, despre rolul pe care l-a avut localitatea în istoria acestei părți a țării.

Perioada contemporană a evoluției heraldice a însemnului oficial al capitalei Republicii Moldova se caracterizează printr-o răbufnire a interesului față de trecutul istoric, a căutării în domeniul heraldicii și încercării de revenire la simbolurile adevărate ale poporului nostru. Actuala stemă a municipiului Chișinău este adoptată la 08.08.1991 și este o încercare a artistului plastic Gh. Vrabie de a reveni la vechiul blazon din perioada interbelică.

Chișinău Enciclopedie. – Chișinău, 1997. – 570 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s