Aniversări · scriitori

Claudia Partole „Viața unei nopți sau Totentanz”

O carte nemaipomenit  de sinceră şi ,,demachiată”. Totentanz (Dans macabru sau „Dansul care ucide.”) O  carte îndrumătoare pentru cei care pornesc la muncă în Italia, Spania, Rusia, or alta ţară de „vis”. Jurnalul menajerei, cum îl numeşte însăşi scriitoarea este un roman tragic al omului plecat în străinătate. Romanul este cu adevărat modern, formulat cu ajutorul unor cuvinte și imagini îndrăznețe ale realiății, afectată de vicii, crize, păcate, crime, accidente și calamități, în care trăiește astăzi o planetă întreagă.

Eroina, o femeie inteligentă, cu studii, ajunge să lucreze la negru în casa unor italieni de rând. Umilită, obosită, purtând în piept dorul mioritic de casă,  femeia se refugiază prin scris. Romanul în întregime descrie o singură noapte, fărâmiţată pe ore, timp în care menajera veghează stăpâna care a murit. Noaptea pare a fi fără de sfârşit.

În „Viaţa unei nopţi” prezintă omul într-o ţară străină ca pe un individ lipsit de orice sprijin, de orice limită, te face să crezi că ziua şi noaptea sunt identice prin intensitatea trăirilor și eforturilor depuse.

„Atunci când te simți străin într-o lume bogată, curată, civilizată, unde știi că nu ai un ungher al tău, unde nimeni nu te așteaptă… Atunci ți-e dor de ceea ce era al tău, fie și lipsit aceasta de semnul nobleței, profan, înnămolit în nimicuri lumești, dar care te acceptă chiar dacă te umilește pe dinăuntru.” (p. 56)

Scriitorul Vladimir Beșleagă își exprimă toată afecțiunea pentru romanul acesta al Claudiei Partole în citatul de mai jos: „Chiar dacă la sfârşit te alegi cu un gust de cenuşă pe limbă. Este un roman, o confesiune lirico-filozofică pătrunsă, de la un capăt la altul de multă poezie, chiar dacă e… tristă. E, în opinia mea, o structură a organizării textului pe dimensiunea Timpului eşalonat de la ora decesului (stăpânei), până dimineaţă… Forma de jurnal îi permite autoarei să concentreze materia epică la maximum, revelându-ne în nici două sute de pagini cel puţin patru destine umane, toate tragice. Există însă şi o a cincea fiinţă, anonimă, amintită doar în treacăt, dar care ţi se înfige în suflet şi în memorie, şi… strigătul disperat al căreia, prăbuşită în neagra prăpastie, stăruie în auz mult timp după ce ai încheiat lectura. E în această rugă inima însângerată a întregii cărţi – cutremurătoare mărturie a ceea ce trăieşte şi suferă neamul nostru astăzi… „

E o carte îndrăgită de cititorii bibliotecii noastre, cei care nu au reușit să o citească vă îndemnăm să veniți la bibliotecă! Cartea vă așteaptă!

Partole, Claudia Viața unei nopți sau totentanz. – Chișinău, 2009. – 167 p.Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s