Am citit cu interes cartea „Aproape sigur”, autor Lisa Graff, inclusă în concursul de lectură „Bătălia cărților.” Mi-a plăcut mult istoria personajului principal, care m-a făcut să privesc mai optimist lucrurile din jur.
Albi este unicul copil din familie. Locuește cu tata și cu mama la New Iork. Niciodată părinții lui n-au primit de la școală un e-mail sau o scrisoare de bine, numai de rele, iar ultima scrisoare a făcut vârf la toate: „Cred că o să fie mai bine la o altă școală” – a spus mama.
Părinții l-au înscris la o școală generală, unde pedagogii erau mai buni, mai atenți cu copii. Iar după școală Albi își petrecea timpul cu Calistra, studentă la arte, pe care mama lui o angajase să aibă grijă de el. Și comportamentul băiatului începe să se schimbe, să evolueze de la o zi la alta.
La școala nouă Albi, din nou, se confruntă cu anumite greutăți: există în clasa lui niște băieți care mereu îl i-au peste picior, îi spun cuvinte care îl necăjesc. Nu toate îi reușesc așa cum se cuvine lui Albi, dar el își dă stăruința, îl încurajază cei apropiați. Și ajunge să-și vadă rezultatele: e din ce în ce mai bun la scris. Calistra îl învață să deseneze, să citească ce-i place și să fie el însuși.”Nu poți ajunge acolo unde vrei să ajungi până ce nu știi sigur unde te afli acum,” i-a spus învățătorul de matematică Clifton. Lui Albi i-a plăcut acest lucru și credea că are dreptate învățătorul.
Cartea ne spune și despre faptul că atunci când între oameni există o relație sinceră și prietenoasă oamenii se schimbă, au încredere unul în altul.
Lui Albi îi dă curaj și mama sa, care îi spune că este „iubitor și grijuliu și bun.” Iar bunătatea îi dă aripi să meargă mai departe. El face o concluzie: „știu sau măcar cred că știu cât valorez. ”
Recomand această carte tuturor colegilor mei!
(Baluța Elisaveta, eleva Liceului „Mihai Eminescu.”)
Graff, Lisa Aproape sigur. – București, 2018. – 280 p.