Publicarea operei Baltagul, roman de dragoste, confirmă geniul creator al lui Sadoveanu. „În civilizația păstorească a poporului, milenara dramă și milenara poezie a Mioriței nu au sfârșit…” Din adâncurile cântecului străvechi coboară și Nechifor Lipan, oier de la munte, cu oile sale mândre și cornute, în tovărășia unor soți vicleni care îl doboară ca să-i ia avutul. Numai că nici o mioriță laie nu-l înștiințează dinainte de omor și ciobanul nu-și așteaptă moartea cu resemnare.
Tema Baltagului nu e aceea a vechii balade, tema sadoveniană e alta – eroul e femeia celui ucis, iar prin ea – înțelepciunea omului din popor.
Vitoria Lipan, capătă, după lungi așteptări, certitudinea tragediei căreia i-a fost victimă omul. Ea întreprinde cercetarea urmelor acestuia, descoperirea lui și a ucigașilor. Cum știe din străbuni, îndeplinește în acest scop tot ce-i poruncește datina și religia. După cum i se spune de către oamenii „lumii noi”, îndeplinește și rânduielile poruncite de „autorități”. Dar deasupra tuturor acestor ritualuri și formalități, Vitoria Lipan are căile rațiunii și cunoștința ei perspicace… și o călăuzește, energică și bărbată, pe drumul dreptății pe care trebuie să o facă.
Cu Vitoria Lipan lumea sadoveniană își aduce revelația unei societăți, care adunase o înțelepciune încă nevalorificată de civilizația modernă. Pentru prima dată „privirea și zâmbetul păstorului din veac” erau înviate în această simplă și atât de complexă femeie de oier.
Vitoria Lipan, al cărei orizont existențial se întinde din real până la divin, dintr-un timp concret până la unul mitic, parcurge drumul inițiatic pentru a-și găsi și înmormânta creștinește soțul. Predându-i pe ucigașii lui Nichifor justiției, are sentimentul împlinirii, că rânduiala lăsată de Dumnezeu, deși s-a clătinat, nu s-a prăbușit.
Apariția romanului Baltagul, în 1930 – legată de sărbătorirea scriitorului, care împlinea jumătate de veac – stârnește un ropot de recenzii entuziasmate.
LITERATURA ROMÂNĂ Dicționar-antologie de istorie și teorie literară. – Chișinău, 2001. – 524 p.