Chișinăul citește · citate

Am rămas impresionată…

Am rămas impresionată de cartea  „Moldița-Crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe muntele DOR,” autor Viorica Covalschi, inclusă în Programul de lectură „Chișinăul citește.  Am citit-o, cum s-ar zice, dintr-o răsuflare. M-am simțit copilul de cândva, căruia îi plăceau nespus de mult poveștile… Vă spun și de ce mi-a plăcut atât de mult frumosul basm:

  • L-am îndrăgit din toată inima pe eroul principal, Zimbrișor. E atât de bun la suflet, sincer, curajos, prietenos, responsabil …„Își iubea părinții. Iubea o galaxie, o bufniță și o voce care plângea”( p. 20)  Lecția care ne-o lasă tuturor e una de neprețuit  – să lăși după sine urme frumoase. „Fiecare dintre noi își are drumul său în viață, un zimbru nu se abate niciodată din drumul lui spre soare” (p.8)Fiecare în lumea asta trebuie să-și urmeze calea, iar eu nu vreau să renunț la drumul meu, chiar dacă mi-i foarte greu…”(p.21)
  • Ne mai învăță povestea cât de mult valorează o prietenie adevărată. „De când venise pe lume, bufnița îl îndrăgise atâta, de ți se părea că nu există prietenie mai trainică…( p.11)El știa: prieteniile mari trăiesc în taine și în ritualuri mici, iar ei aveau secretele lor și erau fericiți.”( p.12) Prieteniile mari, care s-au clădit în copilărie, nu se uită niciodată..”( p.20)
  • Relația părinți-copii e una emotivă, strânsă, sinceră și plină de afecțiune și dragoste. „Chiar dacă avea copite puternice și coarne mari, Zimbrul cel Falnic se lăsa alintat de zimbroaică. Ei îi mai plăcea să-l ciupească uneori de cornul cel mic și să-l alinte ca în copilărie. Lui îi plăcea să fie îmblânzit și răsfățat, știa că dragostea asta îl va întări. Pentru că nu există alta în lume.” (P.20)
  • Dar ce face Bunătatea? O transformă chiar și pe fioroasa vrăjitoare Joimărița (care făcea farmece și le presăra prin toată pădurea) în una bună. „Și, dintr-o dată, o bunătate nemaivăzută puse stăpânire pe vrăjitoare și din ochii ei începuseră să se rostogolească lacrimi. Bătrâna plângea. Era pentru prima oară când simțea gustul sărat al plânsului.”( P.36)
  •  Te încântă și superbul stil al autoarei! Cuvintele magice se rostogolesc pe foaie, transformându-se în metafore, comparații, epitete… nu poți să nu le simți vraja. „În noaptea aceea tainică, luna ardea pe cer ca o portocală arămie” (p.5) „Am fost pe munte, să văd cum înfloresc tainele, jupâneasă bufniță” (p.10) „Un izvor cu o apă ca de cristale curgea la vale…(p.14) „Era un început de toamnă, iar frunzele abia începeau să se rumenească” (p.20) „Vântul urla ca un balaur cu trei capete” (p.28) „Afară râdea cu poftă Primăvara” (p. 55)
  • Și încă ceva important dăinuie în poveste – DORUL!  Dorul de casă, de țară, de părinți, de oamenii dragi, de prieteni…„Se pare că m-am îmbolnăvit de boala tainică despre care îmi povestise tata, se pare că m-am îmbolnăvit de DOR! (p.16) „Nu te teme dragul tatei, aceasta este cea mai frumoasă boală din lume, – Dorul” (p. 8)
  • Vreau să cred că dorul meu, al tău, al tuturor oamenilor de bună credință față de țara noastră se trage tocmai de la Zimbrișor-Cornișor, care întruchipează un Munte de DOR, Dragoste,  Prietenie și Fapte Bune! „.În locul cela crescu un pom cu mere,  dătător de iubire și de speranță, un pom al vieții… Iar de acolo și până la muntele DOR se întinse o țară mare-mare.” (P.57)

Vă îndemn să citiți această carte plină de valori, dragi copii ai Chișinăului!

(Aliona Nosatîi, bibliotecar)

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s