Aniversări · povesti pentru copii

Cărți jubiliare: „Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll la 155 de ani de la publicare

Alice în Țara Minunilor” este o carte scrisă de autorul britanic Lewis Carroll și publicată în anul 1865. Una din marile cărți ale copilăriei se bucură de o mare popularitate în întreaga lume. Cartea este considerată unul dintre cele mai bune exemplare a literaturii absurdului. Se folosesc numeroase glume și aluzii matematice, lingvistice și filosofice.

Alice, personajul feminin principal al poveștii, proectată pe tărâmul visului, descoperă și explorează un univers plin de umor și comice bizarerii. Pălărierul, Iepurile de martie, domnul Omidă, pisica de Cheshire, cortegiul regal al cărților de joc… propun o lume anapoda, suprarealistă, al cărei umor e provocator și incitant pentru imaginația copiilor.

„Și, pe când se jeluia așa, îi alunecă piciorul și, în clipa următoare, bâldâbâc! Căzuse într-o apă sărată care-i ajungea până la bărbie. Mai întâi crezu că nimerise cumva în mare „și-atunci pot să mă-ntorc cu trenul”, își spuse. „

„- Poate n-ai trăit mult în mare („Așa e”, adeveri Alice) și se prea poate să nu fi făcut niciodată cunoștință cu un homar (Alice fu cât p-aci să spună: „Odată am gustat”, dar se opri la timp și zise repede: „Nu, niciodată!”), așa că nu-ți poți închipui ce încântător e un cadril de homari!”

Fiecare episod suprarealist are autonomia unei scenete bufe, într-o succesiune a comicului absurd care, în mod excepțional, este accesibil și receptării cu o dezinvoltură pe care copii o pot înțelege pe deplin. Succesul constant al cărții e marcat periodic de dramatizări, compoziții muzicale, ecranizări, balete.

În 1864, autorul îi oferea micuței Alice manuscrisul cărții cu ilustrațiile făcute de el. Un an mai târziu, când a fost publicată, cartea a avut un succes imens. Regina Victoria a Marii Britanii a fot atât de încântată de povestea lui Lewis Carroll încât i-a cerut acestuia să îi dedice următoarea carte.

Dacă încă nu ați citit această carte, acum e momentul potrivit să o faceți. Lectură plăcută!

Cosmin, Smaranda Mic dicționar enciclopedic al capodoperelor literaturii universale. – București, 2007. – 390 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s