„Ura cu care lovești în Copii ne vine de Hac Tuturor” este filosofia de viață a răpperului american Tupac. Ea a devenit și motoul celor care locuiau în Garden Heights – un cartier de afroamericani din SUA.
Khalil, un băiat de culoare este ucis de către un polițist alb în timp ce se întorcea de la o petrecere, având-o alături pe o tânără de aceeași vârstă – Starr Carter. Ea devine martora acestui eveniment tragic. Este ferm convinsă că nu a existat nici un motiv ca prietenul ei să fie împușcat. Și totuși, aceasta a avut loc!
În cele ce urmează ea și familia ei încearcă să înțeleagă de ce se întâmplă aceste lucruri? „Khalil a spus că e vorba despre societatea în care trăim, cu ce ne hrănește ea când suntem mici și cum se întoarce roata și ne răzbunăm când creștem.” (pag. 174)
Tatăl lui Starr a trecut prin multe… în viața lui și este conștient de lucrurile ce se întâmplă: „America corporatistă nu aduce locuri de muncă în comunitatea noastră… Cum au ajuns drogurile la noi în cartier? Vorbim aici despre o industrie de miliarde de dolari… Drogurile sunt aduse de undeva din afară și ne distrug comunitatea… Indivizi precum Khalil sunt arestați pentru că vând droguri, fie își petrec mare parte din viață în pușcărie, o altă industrie de miliarde de dolari… Asta e ura cu care ne lovesc, un sistem proiectat să ne distrugă. „(pag. 175-176)
Aceasta este o explicație pe care i-o dă fiicei un tată care dorește să o apere de lucruri rele, dar să rămână conștientă că”răul” există și nu trebue să-l tolereze. Important este să-ți alegi calea dreaptă pentru a lupta. Starr conștietizează acest lucru: „De asta scandează oamenii? Pentru că sistemul nu se va schimba dacă tăcem din gură… Deci și eu trebue să vorbesc ” (pag. 177)
Lupta pentru adevăr devine o necesitate, dar fiica își cunoaște prea bine tatăl: „Eu sunt puiul lui și voi fi mereu puiul lui și dacă a tăcea din gură înseamnă a fi în siguranță, atunci clar vrea să nu vorbesc.” (pag. 177)
Familia lui Starr treptat se include în luptă, dar o face în mod deosebit, prin grija și afecțiunea față fiică, față de copii lor. Bunica și unchiul Carlos, de asemenea, își susțin nepoții și îi iubesc cu dăruire.
Acțiunea cărții este foarte dinamică, cu dialoguri aproape pe toate paginile. Personajele își adoră cântăreții preferați, filmele preferate sau stilurile de dans ce îi caracterizează. „Deși povestea lui Thomas este una sfâșietor de actuală, cea mai mare forță a ei constă în descrierea autentică a unei adolescente, a familiei ei iubitoare și a încercărilor de a echilibra adevărul despre viețile lor cu felul în care sunt văzuți în societate.” ( PUBLISHERS WEEKLY)
Vă recomandăm să citiți această carte, veți avea numai de câștigat.
Thomas, Angie Ura cu care lovești. – București, 2018. – 245 p.