Activităţi · Biblioteca "Nicolae Titulescu" · Chișinăul citește o carte

Chișinăul citește: Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici, de Dumitru Crudu

Scriitorul Dumitru Crudu este bine cunoscut printre iubitorii de carte bună din Chișinău și nu numai din Chișinău… Cartea recent apărută „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici” este ” o istorie personală, reconstituită într-un puzzle extențial, ce are ca laitmotiv data de 28 iunie, se suprapune peste cele mai importante momente din istoria Basarabiei.”

Realitatea din romanul „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici” este cea pe care o privim zi de zi peste geam. Eroii lui sunt oameni obișnuiți, contemporanii noștri, care își trăiesc viața alături de noi. Sunt mai buni sau mai puțin buni decât noi, aceasta rămâne de văzut. Dar au un destin nu prea fericit, îndură viața cu tot ce conține ea mai crud.

Eroul central al romanului, Mihai Mihailovici nu este un personaj neobișnuit, dotat cu calități excepționale. Este cel mai obișnuit bărbat, care are de tras multe în viață și până la urmă se frânge sub povara greutăților. E greu să explici acest destin în termini filozofici de ce se întâmplă așa?! E devină societatea, familia sau depinde de însăși natura omului? Probabil, toate luate împreună. Ce s-ar fi putut întâmpla, dacă eroii romanului ar fi avut mai mult noroc!?

Dar nu asta îl preocupă pe autorul romanului, ci pe cât de adevărate sunt acele evenimente, întâmplări, care sunt redate în roman. Narațiunea convinge veridicitatea vieții pe care o trăiesc personajele. Romanul captivează dar te lasă descumpănit: de ce atâta distrugere. E greu să accepți că viața poate fi atât de dură.

Iată una din părerile experților despre opera lui Dumitru Crudu: „Crudu e un galant al derizoriului, un trubadur al mizeriei decis să răstoarne perspectiva sublomă și să mute compasiunea poetică printr-o mișcare deopotrivă irinică și melancolică, tandră, în zonele penibilului.” (Al. Cistelecan)

Crudu, Dumitru Ziua de naștere a lui Miha Mihailovici. – București, 2019. – 247 p.

(Tuhari Ala, bibliotecar)

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s