Bătălia cărților · impresii de lectură

Bătălia cărților: „Julie din neamul lupilor” de Jean Craighead George

Provenind dintr-o familie de naturaliști autoarea romanului, Jean Craighead George, are posibilitatea să studieze mai amănunțit viața lupilor din Alaska și chiar a văzut o tânără, care traversează tundra de una singură.

Acest subiect a inspirat-o să scrie între aa. 1970-1973 romanul „Julie din neamul lupilor”. Este o carte, care se bucură de mult succes și este premiată cu Medalia Newbery.

E de necrezut că o tânără de 11 ani să se împrietinească cu o haită de lupi, să le înțeleagă în totalmente comportamentul lor, să comunice prin gesturi cu ei, și cel mai important, să-i iubească la fel ca pe cele mai dragi ființe din viața ei. „În timp ce își cufunda oala în apă, s-a gândit la Amarog. De ce-i arătase colții? Pentru că era tânără, iar el știa că nu-l putea răni? Nu. Pentru că el îi vorbea! Îi spusese să se întindă. Chiar înțelesese și îl ascultase. Îi vorbise nu cu glasul, ci cu urechile, cu ochii, cu buzele; și chiar comunicase cu ea dând o dată din coadă. ” (pag. 17) Julie sau Miyax a reușit să facă acest lucru, căci iubea natura, știa multe despre viața lupilor din povestirile tatălui său. Viața eschimoșilor este strâns legată de natura înconjurătoare, ei vânează, pescuiesc, prelucrează peile animalelor, se aprovizionează cu alimente pentru timpul iernii, înfruntă gerurile și primejdiile.

„Bătrânii vânători eschimoși… credeau că bogățiile vieții sunt inteligența, curajul și iubirea. Un om cu aceste daruri era bogat și era un mare spirit. ” (pag. 20)

Miyax – Julie este mândră că este o eschimosă și păstrează cu sfințenie tradițiile învățate de la cei mai în vârstă. În final, renunță de a pleca la San Francisco pentru a-și trăi viața în lumea ei atât de dragă. „Da, ești eschimos. Să nu uiți niciodată. Trăim cum nimeni alții n-ar putea, căci noi înțelegem cu adevărat pământul. ” (pag. 74)

Paginile unde se descrie comunicarea lui Miyax cu haita de lupi este extrem de interesantă, e atât de afectuoasă această relație dintre om și animale sălbatice! Sunt episoade de o rară frumusețe a descrierii naturii, a relațiilor armonioase cu ea, ale cunoștințelor despre ea.

Vă îndemnăm să citiți această carte și veți fi mai bogați sufletește!

Craigheard George, Jean Julie din neamul lupilor. – București, 2018. – 147 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s