Chișinăul citește · literatură · scriitor

Chișinăul citește:”Un strigăt pe Nistru” de Gheorghe Budeanu

Cu ocazia comemorării faptelor eroilor căzuți la datorie în anii 1991-1992 pentru apărarea integrării și independenței RM vrem să vă amintim că în literatura contemporană a apărut un roman dedicat acestui eveniment – „Un strigăt pe Nistru” de Gheorghe Budeanu .”Este una din necesarele cărți ale acestor vremuri complicate,” după cum afirmă scriitorul Vladimir Beșleagă.

Romanul „Un strigăt pe Nistru” de Gheorghe Budeanu apare editat în anul 2019 la „Tipografia Centrală” cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Structural cartea se împarte în cinci capitole: RĂSTIGNITUL, ÎNGERUL BLOND, CĂLUGĂRUL, RĂZBUNAREA și CATINCA. Denumirea capitolelor este semnificativă, exprimând esența lucrurilor. Bucură ochiul și faptul că aproape nu îtâlneși scăpări de litere sau greșeli gramaticale, limba e curgătoare și plăcută: „E trecut de miezul unei nopți de vară, fără lună și fără stele. Pe râul Nistru, mai în jos de orașul Tighina, e atât de întuneric, încât nici nu poți desluși o cruce de lemn care plutește pe la mijlocul albiei în direcția Tiraspol. Apele o vor purta spre liman, apoi pe lângă Cetatea Albă, încotro cursul lor s-o ducă în vreo două zile, după care încă o zi prin vârtejul de liman, până o vor înghiți valurile mari de la intrarea în largul Mării Negre.”

Însăși autorul Gheorghe Budeanu mărturisește cu pietate despre conceperea romanului: „Aveam romanul copt în cuptoarele inimii, sufletului și creierului. Citisem și mă informasem detailat privind istoricul, dar și geografia evenimentelor, care urmau să le includ într-o poveste de dragoste, intercalată cu fapte concrete din timpul războiului de pe Nistru, dar și cel din Donbasul ucrainean. „

Criticul literar Vitalie Răileanu afirmă: „Romanul acesta… m-a impresionat din start… eu sunt un „devorator”de carte bună.”

Și noi cei de la biblioteca Nicolae Titulescu vă îndemnăm să citiți cartea Un strigăt pe Nistru de Gheorghe Budeanu!

Budeanu, Gheorghe Un strigăt pe Nistru. – Chișinău, 2019. – 221

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s