Catedrala „Sf. Teodor Tiran și Teodora de la Sihla” str. Pușkin, 20A este fosta capelă a Gimnaziului de Fete „Regina Maria”. A fost construită în anul 1895, dar sfințită peste 27 de ani, în 1922. Ambele edificii au fost proiectate de Alexandru Bernardazzi, fost arhitect principal al orașului.
Biserica dispune de adevărate opere de artă: catapeteasma din lemn de stejar, executată de Vasile Gavriloae din Humulești (România); icoana Maicii Domnului și a Sf. Dumitru, donată de Livia Bocănescu; icoana Sfintelor Sărbători Împărătești, icoana Sfinților Apostoli (sf. sec. al XVII-lea), icoana Maicii Domnului Tuturor Scârbiților (sf. sec. XVIII-lea); Evanghelia din secolul al XVIII-lea; potirul (înc. sec. al XIX-lea); candelabrul executat în Italia, donat de Anastasia Negruță.
Biserica a fost pictată în frescă în perioada 1998-2002 de mai mulți pictori. A fost începută de Iurie Lungu, care a pictat bolta, tavanul și pereții laterali ai naosului. A continuat Victor Musteață, cu soția sa, care au pictat o parte din altar și pereții din față. Gheorghe Enache din România împreună cu ucenicul său, Dumitru Ungureanu, au pictat peretele din spatele catapetesmei, cafasul, jumătate din naos, pronaosul, galeriile, o parte a altarului.
Pe peretele lateral nordic al bisericii aa fost instalată o placă comemorativă, executată de sculptorul M. Gorionâșev și arhitectul V. Mednek, în anul 1983, ca omagiu adus arhitectului A. Bernardazzi, autor al multor edificii din centrul Chișinăului.
Este monument de importanță națională, ocrotit de stat. Biserica dispune de atribute bisericești individuale: drapelul; imnul, compus de Liviu Știrbu, pe versurile lui Dorel Țărnă; stema, executată de sculptorul grafician Vitalie Roșca.
Paroh al bisericii, de la redeschidere până în prezent, este protoiereul mitrofor, Ioan Ciuntu. Mai menține funcția de președinte al Centrului de Spiritualitate Morală și Cultură Creștin-Ortodoxă „Sfinții Ștefan cel Mare și Teodora de la Sihla”. Este membru al Uniunii Scriitorilor. A editat cărțile: „În numele adevăratei credințe”, „Dangăt de clopote”, „De la Tine vin și la Tine mă duc, Doamne!”, „Mărturisiri în alb și negru”, „Popas în drumul veșniciei”, „O corabie a mântuirii”. În 2010 a fost distins cu „Ordinul Republicii”.
Ca sursă am folosit cartea pe care o puteți găsi la noi în bibliotecă. Este vorba despre:
Bisericile Basarabiei. Dicționar enciclopedic, autor Alexandru Cerga, Chișinău, 2016, Vol. II – 330-331 p.