copii · Siguranța pe internet

Fii în siguranță pe internet

Ziua Europeană a Siguranței pe Internet

Dezvoltarea rapidă a Internetului şi altor tehnologii a dat naştere unui  flux nou şi rapid de informaţii, produse şi servicii digitale. Cu toate că această dezvoltare contribuie considerabil la creşterea economiei naţionale, ea are şi o latură negativă care se manifestă prin distribuirea conţinutului şi comportamentelor ilegale şi dăunătoare, care sunt îndeosebi periculoase pentru cei mai vulnerabili dintre noi şi anume copii și adolescenți.
Copiii sunt din ce în ce mai expuși la pericolele spațiului digital, printr-o gamă tot mai mare de dispozitive și la o vârstă mai mică. Prin urmare, este necesară dezvoltarea conținutului și serviciilor speciale dedicate acestora.
            Astfel, țin să vă reamintesc că în luna februarie  se sărbătorește ,,Ziua Europeană a Siguranței pe Internet”. Safer Internet Day  este Ziua globală a Siguranței pe Internet și este sărbătorită în fiecare an în luna Februarie, în peste 60 de țări din întreaga lume. Ziua Siguranței pe Internet este coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE – European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. În fiecare an, cu ocazia Safer Internet Day, INSAFE promovează învățarea utilizării într-un mod responsabil a noilor tehnologii online și mobile și face referire în special la copii și la comportamentul acestora în mediul online. Safer Internet Day se celebrează anual începând cu 2003.
            Republica Moldova este printre primele 10 țări cu cea mai mare viteză de internet, dar este și una dintre cele mai vulnerabile la capitolul securitate cibernetică. Specialiștii atenționează şi îndeamnă atât tinerii cât și părinții să utilizeze softuri care protejează atât calculatorul, cât și copilul.
            În acest context Biblioteca ,,Nicolae Titulescu” instruiește utilizatorii săi despre pericolele cu care se pot întâlni în mediul online. Împreună cu ei vom stabili reguli de bază, care ne vor ajuta să fim siguri atunci când navigăm pe internet și vom încerca să depășim această problemă.

Ca surse am folosit două cărți pe care le puteți găsi la noi în bibliotecă. Este vorba despre:
Manual de utilizare a internetului, Chișinău, 2006. -99 p.
Lynch, Michael Patrick. Internetul nostru : Știm mai mult…  București, 2017- 175p.

Vă invităm să învățăm Cum să fii protejat în mediul online!

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s