copii · povesti pentru copii

Lumea lui Făt-Frumos

Făt-Frumos este erul pozitiv din basmele populare (dar și a personajelor create de scriitori), care simbolizează perfecțiunea, adică frumusețea și eroismul. El are toate calitățile necesare unui erou: curajul, dreptatea, tăria fizică și spirituală, inteligența, dragostea neclintită. Făt-Frumos respectă întodeauna jurământul dat împăratului căruia îi servește.

În multe povești Făt-Frumos trebue să o salveze pe aleasa inimii sale, prințesa Ileana Cosânzeana, și totodată să depășească încercări și obstacole miraculoase, dar el este întotdeauna în măsură să treacă prin toate dificultățile. Se luptă cu diferiți monștri – șerpi, balauri, zmei și vrăjitoare.

Veșnic victorios și tânăr, el apare în ipostaza de stăpân al calului năzdrăvan. Ca întruchipare a absolutului, Făt-Frumos atinge limanul, ajunge la capătul lumii (peste nouă mări și țări), pe celălalt tărâm, în afundul pământului sau în grădina interzisă și, de pretutindeni, se întoarce victorios. Călătoria sa este una de consfințire a statutului de erou, de mire, căci toate basmele se încheie cu nunta apologetică.

Făt-Frumos a trecut din folclor în literatura română. Acest caracter este adesea găsit în povești și poezii ale unor scriitori de vază ca Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu. De asemenea, Făt-Frumos este prezent în arta populară modernă, ca personaj în glume și bancuri.

În basmul Făt-Frumos din lacrimă de Mihai Eminescu, eroul trece prin încercări inițiatice: eliberează o împărăție de sub teroarea Mumii-Pădurii, moare și își recapătă dreptul la viață, slujește o vrăjitoare, își alege calul năzdrăvan.

Izvorul folcloric al basmului eminescian rămâne enigmatic ca și tăcerea manuscriselor: „Făt-Frumos din lacrimă se îndepărtează prin descripțiile și simbolurile poetice de modelul popular ” (Eugen Simion)

Em. Petrescu: „Făt-Frumos e prințul care cunoaște două nașteri divine (prima, din lacrima Fecioarei, a doua, din porunca Domnului, care remetamorfează izvorul în ființa umană.) „

În continuare ne propunem să revenim la tematica dată despre Feți-Frumoși, de care am luat cunoștință în literatură sau în viața de toate zilele. E o provocare! Dacă aveți ceva de spus sau de scris, vă invităm.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s