Viitorul poet, dramaturg, eseist și scenarist vede lumina zilei la 13 ianuarie (după alte informații – 13 august)1940, într-o familie de țărani din s. Chițcani, Telenești.
,,Poet din fire, Nicolae Esinencu este și un prozator fecund și original… îl caracterizează o fantezie bogată, o mare capacitate de a plăsmui universuri în care personaje ciudate se simt liber și acționează nestingherit, mai întâi spre stuperfacția, apoi spre satisfacția noastră, a celor care trăim în aceleași universuri, fără să le bănuim însă adevăratele dimensiuni și esențe.” (Ion Ciocanu)
Biblioteca Nicolae Titulescu dispune de o colecție bogată de cărți ale scriitorului Nicolae Esinencu. Cele mai vechi ediții sunt din anii ’90 ai secolului XX: ,,Disciplina Mondială” și ,,Gaura”.

DOC de Nicolae Esinencu
Cartea e scrisă din perspectiva unui copil/adolescent de 15 ani. Copil care la vârsta aceasta are suficiente întrebări despre tot ce-l înconjoară, are nevoie de părinți, de susținerea lor. Doc are părinți, dar parcă nici nu i-ar avea, absenți din viața lui, ignoranți. Și asta e atât de trist, una e când nu-i ai și știi că nu au de unde reveni, nu au ce observa la tine, nu au ce sfături să-ți dea, și alta când sunt prezenți, dar total absenți.
Vin chinezii!

E o parabola cu un substrat ideatic de actualitate stringentă. E o narațiune avertisment, care ne privește în chip direct și groaznic. În fapt chinezii nu acționează defel în roman: au construit tunelul rușii, dar titlul romanului sugerează că prin tunelul respectiv ar putea veni chinezii la ruși, Nicolae Esinencu nu afirmă nimic concret, romanul pare mai curând o sugestie a unui pericol. E un roman-avertisment în dedesubtul căruia poate fi intuită primejdia unei invazii, la care nu se așteaptă nimeni, astfel mesajul romanului se dovedește enigmatic, poate chiar indescifrabil.
Copilul teribil

Cartea “Copilulu teribil“ este cea mai recentă achiziție a bibliotecii Nicolae Titulescu. Edițată în 2018, ea include întreaga opera poetică a scriitorului Nicolae Esinencu. “Al treilea corifeu al poeziei anilor ’60-’70…Poetul cultivă un fel de poetică procustiană, retezând violent excrescențele hidoase ale realului, celebrând acea formă a lucidității care știe că autoironia și bufonada sunt formele cele mai eficiente de incantare a spiritului celuilalt.“ (Nicolae Leahu)
Scrisoare mareșalului

Acest volum de proză include povestiri scurte pline de umor, în care autorul transformă trăirile în cuvinte și cuvintele în trăiri “Eclipsa”,”Bunelul vrea să moară“ “Femeile pentru toate timpurile”, “Scrisoare mareșalului” etc. În “Scrisoarea mareșalului” – se menționează un caz aproape banal în sine, comportamentul crunt adeverește văicărerile bătrânului, care în marea sa disperare și dezamăgire, îi adresează o scrisoare mareșalului. “Așadar, savurați din plin umorul, pe alocuri mai delicat, dar în mare parte trăsnit, mișcările interioare ale personajelor, viciile și soluțiile lor propuse de Esinencu. “(Diana Ungureanu)

Scrieri alese
În 1999 editura Prometeu editează opera lui Nicolae Esinencu ,,Scrieri alese” (în patru volume). În 2002 și în 2004 apar volumele 5 și 6. “Ar fi inutil să cătăm în scrisul lui Nicolae sensurile, marele ei sens fiind mișcarea, pe care noi o simțim acut doar în anumite momente sufletești.“ (Miha Cimpoi)
Colecția dată o găsiți pe rafturile bibliotecii. Vă așteptăm!!