Aniversări · Chișinău

Muzeul Pontului Schitic – 140 de ani de la apariție

În anii ’80 ai sec. XIX, Ion Suruceanu deschide la Chișinău un muzeu care, ulterior, a fost denumit Muzeul de Antichități al Pontului Schitic. Ion Suruceanu, arheolog autodidact pe parcursul întregii sale vieți colectează antichități din zona litoralului nordic al Mării Negre. A creat una dintre cele mai mari și mai bogate colecții din Imperiul Rus. Ea cuprindea 3 mii de antichități egiptene, un mare număr de amorfe antice cu inscripții, vase grecești și romane, 75 de mii de obiecte din sticlă, bronz și aur, 202 cercei și inele din metale prețioase, peste 12 mii de monede vechi din aramă, aur și argint și o bibliotecă de 3 500 de volume. Colecția era importantă nu numai prin numărul mare de piese, dar și prin valoarea multora din ele.

Muzeul avea zece camere și o curte, în care erau expuse numeroase lespezi funerare din marmură cu inscripții în greaca veche și în latină. În 1897, Ion Suruceanu a decedat, iar colecția muzeului a fost treptat dispersată și achiziționată de muzeele din Odesa, Herson, Moscova și de persoane particulare.

Muzeul, ca fenomen sociocultural, apare în Basarabia în sec. XIX. Reformele din Rusia din anii ’70 ai sec. XIX au înviorat colecționarea, trezind dorința multor persoane private de a aduna și a conserva vestigii istorice din Basarabia. În această perioadă apar importante colecții particulare cu profil arheologic și numismatic. Concomitetnt se schimbă structura socială a colecționarilor. În tagma lor vin intelectualii, persoane cu cunoștințe profunde, bine pregătite pentru o asemenea activitate. În împrejurări noi, apare tendința de a deschide, în baza colecțiilor proprii, muzee pentru public și de a participa la diferite expoziții. Dintre colecțiile istorice cunoscute în această perioadă prezintă interes cele ale lui N. Sikard. I. Suruceanu, N. Grebencea, G. Bantaș, A. Cotruță, ale familiilor Catargi, Donici, Casso, Manuc bei ș.a.

Republica Moldova: enciclopedie. – Chișinău, 2017. – 826 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s