Aniversări

Mihai Eminescu. Elegia „O, mamă…” – 140 de ani de la apariție

1 ianuarie 1880 M. Eminescu scrie elegia „O, mamă„. La 1 aprilie apare în Convorbiri literare poezia „O, mamă, dulce mamă, din negura de vremi/ Pe freamătul de frunze la tine tu mă chemi…” Tonul elegiac pătrunzător, potențează și în alte poezii scrise în acest an, sentimentul că poartă un suflet trist ce i l-au transmis „părinții din părinți…”

În anul 1880 M. Eminescu a scris poeziile: Ce suflet trist…, Dintre sute de catarge, Cine ești? Dragoș-Vodă cal Bătrân, Doina, De-atâtea ori, Din valurile vremii… Se accentuează, în această fază evolutivă, caracterul profund elegiac și meditativ-etic al poeziei eminesciene.

O, mamă... Elegie marcată de o profundă notă existențială, generată atât de moartea mamei, a cărei imagine e reactualizată în cadrul amintirii, cât și de proiectarea asociativă a propriului sfârșit care determină invocarea iubitei, contopită aliterativ în chipul mamei, Este, după sugestiva definiție a lui Vianu „un cântec de leagăn”, intonat „înaintea marelui somn al vieții”, „un cântec al ostenelii de viață și al morții. „

O, mamă… are un profund timbru funerar. Poezia de dragoste a lui Eminescu de după 1880 sunt mesagiile de dincolo de mormânt ale unuia dintre cei mai chinuiți dintre martirii lui Eros, și care a ajuns, precum în Ce e amorul?, la conștiința supremei renunțări: „Căci scris a fost ca viața ta/De doru-i să nu-ncapă,/ Căci te-a cuprins asemenea/Lianelor din apă.”

Cimpoi, Mihai – Dicționar enciclopedic. – Chișinău, 2013. – 584 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s