Chișinău · citate

Cărți noi: Chișinău, evocări interbelice

La finele anului 2019 în colecția bibliotecii Nicolae Titulescu a apărut o carte nouă despre Chișinău, care constitue a antologie de texte din perioada dintre cele două războaie mondiale ale sec. XX. Ediție îngrijită de Diana Vrabie și tipărită la editura Eikon din București în 2018.

Antologia, consacrată Chișinăului, colecționează „mărturii sugestive” din același segment temporal, identificând – prin alte voci – pe care, în timp, le-a cunoscut capitala fostei gubernii. Acolo unde simțirea românească a fost sugrumată, renăscând spectaculos în agitatul interbelic. Pornind de la premisa că acel Chișinău este o necunoscută, Diana Vrabie trece în revistă puzderia de evenimente care, prin ritmul reformelor și ofensiva culturalizării, îl transformă într-o „portavoce a comunității”, devenind „fanionul românismului.” Ne întoarcem, astfel, în interbelic (cosmetizat, edenizat, de regulă, în alte tentative) pentru a descoperi fața/ fețele orașului prin ochii presei. Dezgropând texte vechi, antologia se vrea un prim florilegiu, identificând – prin proecții (ne ) sentimentale – mărcile identitare ale metropolei. Acest buchet de mărturii, însoțit de un util minidicționar al autorilor antologați traversează „vremuri de mari decizii”: o epocă zbuciumată, de măreție și efervescență, vestind reapropierea spirituală – ne mărturisește Adrian Dinu Rachieru în prefața acestei cărți.

Cartea Chișină, evocări interbelice ne dă posibilitatea să cunoaștem mai multe despre viața orașului din acea perioadă. Iată ce scrie Mihail Sadoveanu în 2018: „În ziua senină și liniștită de iarnă goală, fără zăpadă, trec încet prin mulțimea care se îmbulzește spre sunetul clopotului. Ce s-a întâmplat în acest oraș, care un veac a stat pentru sufletul românesc ca supt o negură? Ce chemere nouă a străbătut aici, ca și-n întreaga țară? Prutul nu mai este un ocean de despărțire. Lanțurile românismului de aici au căzut cu mare sunet. „

„Chișinăul interbelic a avut o viață agitată, complexă, a respirat și s-a dezvoltat laolaltă cu evenimentele aprige ale celor mai bine de douăzeci de ani premergători celei mai cernite perioade a umanității, al doilea război mondial.” (Diana Vrabie)

Chișinău, evocări interbelice. – București, 2018. – 387 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s