colecții · recomandare

„Mi-e dor de nucul cel bătrân de-acasă”

 Toamna, ca de fiecare data, a venit cu bogatiile ei, cu roada nucilor. Vă invităm să parcurgem împreună o călătorie imaginară prin Nuc.

Denumirea latină a nucului e juglans regia, adică „nuc regal.”

Încă din vremuri imemorabile, nucul era apreciat pentru fructele, lemnul și frunzele sale. Unele popoare considerau nucul drept simbol al belșugului și longevității. În antichitate, în unele țări din Orient, nucile erau folosite în calitate…de bani.

Primile informații despre nuc au o vechime de peste patru mii de ani. În Mesopotamia au fost găsite plăcuțe de argilă cu inscripții ce confirmă că nucul creștea în celebrele grădini suspendate ale Semiramidei din Babilon.

La marile sărbători, grecii antici își ofereau nuci. Grecii numeau nuca „ghindă regală.” Din Grecia, nucul s-a răspândit și în Roma antică.

La romani fructele nucului erau considerate drept simbol al abundenței și în timpul nunților, sărbătorilor se aruncau în calea procesiunii.

În pricipatele dunărene au existat păduri întregi de nuci sălbatici. Țara Moldovei totdeauna a fost exportatoare de nuci. Țăranul nostru nu din frică, ci din dragoste totdeauna a ținut acest falnic arbore la colțul casei, precum și în câmpie, la o margine de vie, de grădină, pe o vale cu pășuni bogate…

După conținutul de vitamina C, miezul de nucă depășește măceșul și coacăza. Valoarea energetică a unui kilogram de miez de nucă substitue valoarea energetică a unui kg de pâine, 0,5 kg de carne,0,5 kg de cartofi 0,5 kg de pește, 0,5 kg de prune uscate, și 1 kg de pere luate împreună.

Albinele culeg polenul florilor de nuc și îl folosesc ca hrană. Frunzele de nuc se folosesc în medicină, cosmetică, la pregătirea vopselelor.

Din lemnul de nuc se confecționează mobilă de lux și instrumente muzicale. Uleiul de nuci se numără printre delicatese, ca și cel de măsline.

La umbra nucului bătrân,/ Pe banca înverzită…”

Vatavu, M. Dor de nucul de la poartă. – Chișinău, 1990 – 86 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s