Aniversări · colecții

Cărți jubiliare: „Cei trei mușchetari” de Alexandre Dumas – 175 de ani de la publicare

Principalele reușite ale lui Alexandre Dumas în domeniul romanului istoric de aventuri, cu intrigă captivantă și supuse rigorilor romantice, care l-au consacrat definitiv în literatura franceză și universală sunt celebra trilogie constituită din Cei trei mușchetari, După douzeci de ani și Vicontele de Bragelonne.

Alexandre Dumas desenează, în primul roman al trilogiei – Cei trei mușchetari(1844), un pitoresc tablou al epocii lui Ludovic al XIII-lea. tânărul gascan d’Artagnan vine să-și caute norocul la Paris. Fiind iute la mânie și susceptibil ca toți gasconezii, ajunge să se certe pe rând cu trei mușchetari din garda regelui: Athos, Parthos și Aramis. Conturile trebue să fie reglate prin trei dueluri succesive, în ciuda interdicției regale și a cardinalului Richelieu care, în 1624, luaseră măsura ca nobilii să nu se mai bată între ei. Surprinși de soldații cardinalului, mușchetarii nu vor să se predea. Are loc o luptă inegală, în care d’Artagnan se decide să participe alături de mușchetari, câștigându-le astfel încrederea, simpatia și, în cele din urmă, prietenia. D’Artagnan este admis în tovărășia lor, angajându-se sub celebra lozincă „Unul pentru toți, toți pentru unul!” în lupta contra cardinalului Richelieu și a unuia dintre agenții săi, perfida Milady de Winter. Însoțiți de simpaticii lor valeți, d’Artagnian și prietenii săi salvează onoarea reginei Anna de Austria, care era să fie compromisă într-o intrigă amoroasă cu ducele de Buckingham al Angliei. Mușchetarii se acoperă de glorie în timpul asediului de La Rochelle(1626 ). Prinsă, în cele din urmă de mușchetari, Milady își mărturisește crimele, fiind judecată și omorâtă pe malul Lys-ului.

D’Artagnan, împăcat cu Cardinalul, este promovat locotenent al mușchetarilor. Athos, recăpătându-și titlul și domeniile, se retrage la țară, Porthos se căsătorește cu doamna du Vallon și Aramis devine abate iezuit.

„Dumas scrie întocmai cum alții merg la asalt, cu avânt care-l domină, cu o vervă care-l minuna și pe dânsul. Deviza lui era: ceea ce mă amuză e bun, ceea ce mă plictisește e prost. În cei trei eroi, cu d’Artagnian patru, se rezumă pe sine însuși. Le dăruiește propria-i voioșie, spirit de frondă și gust de aventuri. Mai ales d’Artagnan seamănă cu Dumas ca un frate. ” (Liviu Rebreanu)

Budău, Eugen; Vicoleanu Ioan. Ghid de literatură universală. – Iași, 2004. – 320 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s