copii · creativitate · program · provocarea verii

O Provocare transformatoare

BM B.P. Hasdeu și-a pus drept  scop anul acesta să le ofere utilizatorilor chișinăuieni o vară mai inedită, mai creativă, mai dinamică, mai interactivă, mai variată, mai utilă, mai  trăsnită (în sensul bun al cuvântului). Să le ofere participanților estivali ajutor în dezvoltarea abilităților și competențelor necesare în era digitală. Ajunși la finele programului putem spune cu sinceritate, că scopul a fost realizat cu brio din mai multe motive.

  • Un Chișinău de copii sunt  fericiți – au avut o vară memorabilă.
  • Un Chișinău de părinți și bunei și ei fericiți – bibliotecile pe parcursul verii le-au venit în ajutor, și-au asumat rolul de părinte, învățător, educator, instructor, tehnolog, animator, actor, psiholog etc. pentru odraslele sale.
  • O rețea de bibliotecari sunt mai instruiți, mai creativi, mai provocatori, împreună cu utilizatorii am studiat, am explorat, am descoperit, am creat, am crescut profesional și noi, bibliotecarii.
  • O rețea de bibliotecari sunt împliniți, că până la urmă menirea unui bibliotecar bun e să-și vadă cititorul satisfăcut.
  • Iar punctul forte al Provocării a fost  creșterea imaginii bibliotecii în comunitate, pentru că din nou întreaga comunitate chișinăuiană a conștietizat faptul că bibliotecile  în perioada estivală au devenit centre comunitare, unde a vibrat lectura, explorarea și creativitatea, unde  a vibrat viața!

A fost o Provocare transformatoare! Bibliotecile au fost transformate în altceva… Îmi place acest cuvânt „transformare,” din acele considerente că omul ca și lumea se schimbă, evoluează. De exemplu, din bun devii mai bun, din creativ devii mai creativ, din biblioteca de ieri devii biblioteca de azi, care merge în pas cu  noile preferințe și doleanțe ale utilizatorilor.

Mă refer acum la filiala N. Titulescu. Numai în ce nu a fost transformată biblioteca mea pe parcursul anilor? Enumerez doar câteva aspecte: casă mare, muzeu, bibliotecă verde, atelier foto, salon de frumusețe, ring de dans, erudit cafe, biblioteca omagiaților, biblioteca surprizelor etc. Într-adevăr era ceva frumos și  bibliotecarii și cititorii se regăseau în aceste inedite transformări. Dar odată cu evoluarea timpului cititorii noștri își doresc schimbări, își doresc noi idei, concepte, viziuni. Și tocmai la momentul potrivit în Chișinău a venit Provocarea Verii, care ne-a provocat …

 Deci în ce ne-am transformat  noi, cei de la Titulescu?

  • În laboratoare de știință

Măria sa Știința a stat în capul mesei. Știința a fost lecturată, explorată, jucată. Am învățat prin joc, prin experimente, prin explorare… Laboratoarele de chimie, fizică, matematică le-au dezvoltat copiilor logica, gândirea cretivă, inteligența.

Erupții vulcanice, mergele țopăitoare, săpunuri personalizate, energie eoliană, lansatoare de mingi super săltărețe, lupe, telescoape, eprubete, ochelari de protecție, ochi curioși, mâini dibace, agerime, satisfacție, emoții… cu toate aceste lucruri au fost pline laboratoarele noastre de învățare. Am descoperit copii pasionați de obiectele exacte, practic până la sfârșitul verii toți participanții își doreau să devină oameni de știință. Fie doar unul dintr-o sută, o mie poate va deveni un savant, dar își va aminti cu drag că și-a descoperit vocația la biblioteca preferată, la o Provocare a unei veri memorabile.

Dar în ce cluburi de lectură ne-am transformat? Sunt sigură că profesorii au simțit evoluția elevilor la viteza de lectură, la pronunțarea corectă, la dezvoltarea dicției și a vocabularului, din simplul motiv că am citit zilnic o vară întreagă. În cele 20 de minute de lectură au fost descoperite cărțile din colecția STEM, (știință, tehnologie, artă, matematică etc.)  Au călătorit copiii verii prin mistere, fantome, invenții, natură, fenomene, univers, cosmos, apă și pământ… De exemplu, azi citim cărți de culoare galbenă sau cărți ce au un subiect comun editate în anul 2018. Să fim sinceri nu am  experimentat așa ceva nici într-o vară!

Am experimentat și cu creativitatea, transformându-ne în diverse ateliere de creație. Dorești o tehnică a picturii cu degetul, ori cu buretele, sau un maiou personalizat, sau poate vrei să transformi o geantă simplă intr-o adevărată operă de artă? Poftim, Provocarea verii ți-a oferit această oportunitate de învățare, drag cititor! Ți-a mai oferit idei creative în toate operele tale finalizate ( evantaie cu miros de carte, bărcuțe cu vise de vară, bufnițe inteligente, ierbare, semne de carte, echibane și origame etc.)

           Nu a existat o rețetă văratică  pentru  a fi mai creativ. Însă au existat pași, sfaturi, idei pentru dezvolarea, cultivarea și valorificarea  creativității. „Deschide ochii, mintea și neapărat vei fi creativ” a fost îndemnul fiecărui atelier  văratic.

Din motiv că cititorii verii și nu numai sunt pasionați de tehnologiile informaționale fără evitare ne-am transformat în hub-uri de tehnologii, bazate pe formarea competențelor digitale la participanți. Una e să-ți să-ți placă jocurile la calculator  și tablete, și alta e să poți crea singur animații, benzi desenate, felicitări, invitații, semne de carte în platforma Canva etc.. Serviciul  Explorăm aplicații rămâne a fi unul dintre cele mai îndrăgite servicii moderne. Utilizatorii au beneficiat de instruiri ce țin de dezvoltarea gândirii logice și creative în cadrul celor mai îndrăgite aplicații: Reverse, Stop Motion Studio, Comic Page Creator, Voki for Education, Toontastic. etc.
 Un deosebit interes le-a trezit  tituleștenilor  aplicația „Voki for education”, un instrument distractiv care, permite utilizatorilor să-și creeze propriul avatar, să realizeze invitații s-au anunțuri cât mai creative și inovative. Personajele sunt posibile de personalizat, fundalul și vocea de modificat, ceea ce este un mod excelent de a dezvolta încrederea în vorbirea publică și prezentare pentru lecții . Nu mai puțin interes a avut aplicația “Comic Page Creator”,  destinată creării poveștilor în paginile de benzi desenate.  Atmosferă de magie a prevalat în cadrul aplicației “Reverse”, ce permite crearea videourilor inverse, iar cu ajutorul aplicației „Emoji avatar creator” au fost create emoji-uri și gif-uri.
Copii au fost provocați să învețe și au învățat și asta e puterea Programului estival 2019!

Da, ne-am mai transformat și în ghizi turistici, vizitând locurile cu valoare istorică și culturală ale orașului natal. Am redescoperit în toată amploarea Porțile Orașului, Biserica Veche de Lemn Adormirea Maicii Domnului, Grădina Zoologică, Aleea Clasiciolor, strada Nicolae Titulescu, parcurile din împrejurime…E mult mai memorabil să faci o oră de lectură despre Porțile Orașului, aflându-te chiar în fața acestiu monument de arhitectură inedit. E de datoria noastră, a bibliotecarilor, să le insuflăm cititorilor dragostea și respectul față de orașul natal,  să valorificăm patriminiul cultural și istoric al Chișinăului.

 Și pentru că suntem o bibliotecă  jucăușă, unde domină buna dispoziție, emoțiile pozitive,  mișcarea, umorul, surprizele nu am ratat șansa să avem și un studiou de dans. Pauzele pe ritmurile dansului și ale muzicii erau așteptate cu nerăbdare de către participanți, oferindu-i Provocării un șarm deosebit. Am luat  cu toții lecții de dans de la talentatul nostru coreograf, Eva Ciobanu. Copiii au fost pe o undă – a liberății, a creativității și a magiei. Zic magie, pentru că practic toți participanții în sondajul de opinii au afirmat că au avut o vară magică.

Această Provocare ne-a transformat încă odată într-o ehipă, într-o familie  prietenoasă, puternică și unită pe nume Biblioteca.  Iar eu personal m-am regăsit  în  acești copii ai provocării, am simțit  încă o dată – copilul Aliona Arion din satul Bădiceni, r-l Soroca trăiește în mine… Și acest fapt mă face să-mi continui mai departe cu drag profesia pe care am îmbrățișat-o cu mulți ani în urmă, profesia de Bibliotecar!

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s