Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu"

Pavel Balmuș – „simbolul integrității intelectuale” la aniversarea de 75 de ani

IIstoric literar, bibliolog, cercetător al literaturii, cărții, culturii și spiritualității romănești din perioada veche și modernă. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Pavel Balmuș s-a născut la 18 august („oficial” ), mai degrabă pe data de 18 iulie 1944, la o săptămână de la „Sânchetru„, în satul Sărătenii Noi, plasa Telenești, județul Orhei. Părinții i-au fost: Timofti Balmuș și Elisaveta. Cei „șapte ani de-acasă” i-a trăit foarte grei,… fiind în familie cel de-al șaptelea urmaș.

Și-a făcut studiile primare în satul de baștină … și studiile superioare la universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de filologie (1961-1966). A lucrat la Institutul de Istorie și Teorie Literară al Academiei de Științe a Moldovei.

În decurs de peste trei decenii Pavel Balmuș s-a impus ca un cercetător talentat de o deosebită intuiție și capacitate de muncă. Lucrând în arhivele și bibliotecile din Țară și de pe teritoriul fostului imperiu sovietic, a repus în circuitul științific un șir de documente, a precizat multe date literare, a determinat paternitatea unor opere de volum create sau editate în Basarabia sub ocupația Rusiei țariste. A editat, a prefațat, a redactat cu precizie multe opere ale marilor noștri premergători. E considerabil aportul lui Pavel Balmuș la cercetarea vieții și operei celebrei familii basarabene Hâjdău-Hasdeu.

În cadrul Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu a organizat un serviciu aparte, din februarie 1998, numit Centrul Național de Hasdeologie.

„Prin activitatea sa, a reușit să asigure Centrul Național de Hasdeologie cu colaboratori de valoare și să mențină prestigiul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” mereu actual. ” (Vitalie Răileanu, critic și cercetător literar)

„Nu este nevoie să vezi ce face cineva pentru a ști dacă își urmează vocația. Trebuie doar să îi privești ochii: are o expresie fascinantă, de absorbire în activitate. Cât de frumoasă este această privire! Am sesizat-o la Pavel Balmuș ori de câte ori l-am găsit la masa de scris, ori de câte ori l-am auzit conferențiind, comunicând la vreo manifestare… povestind ceva hasdeuian studenților, liceenilor sau bibliotecarilor…Pavel Balmuș diseminează, comunică ceea ce a descoperit, ceea ce are de spus, printr-o combinație unică de profunzime, pragmatism și argumente, cu aceeași expresie fascinantă de absorbire de subiect. Pavel Balmuș este pasionat până la sacrificiu de ceea ce face.” (Lidia Kulikovski, conf. univ. )

Pavel Balmuș sau Forța inepuizabilă a unui intelectual. – Chișinău, 2013. – 225 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s