Cărți jubiliare: „Dan, căpitan de plai” de Vasile Alecsandri – 145 de ani de la publicare

Incursiunile în istorie, deși l-ai ispitit de timpuriu pe V. Alecsandri, s-au încununat cu două realizări memorabile, de-abea după 1870 – „Dumbrava Roșie„(1872) și „Dan, căpitan de plai„(1874).

„Dan, căpitan de plai” e un poem în care scriitorul se degajează de imperativele cronologiei, combinând liber istoria cu fabula. Eroii se plasează la granița dintre realitate și mit. Dan e un bătrân viteaz, „vechi pustnic, rămas singur... „

Tovarășul său, pribeag de peste Milcov, „e scurt la grai, năprasnic, la chip întunecos. „

Amândoi cunosc limba copacilor, chipul de a porunci râurilor să-și oprească apele și sunt în stare să țină piept, cu ghioaga și securea, invaziei Tătarilor. Fulga, fata lui Ursan, stăpânește ca o amazoană cei mai focoși armăsari și galopează sălbatic în spații pustii.

Paginile de cronică, de o truculență robustă, se încheie magistral cu episodul reîntoarcerii lui Dan, grav rănit, ca să expire pe pământul patriei.

Dialogul dintre Dan și Ghirai, hanul tătar, care izbutește să-l ia prizioner, are ceva din simplitatea sublimă a limbajului homeric:

„Gheaur! zice tatarul cu inima haină,/ Ce simte firul ierbei când coasa e vecină?

Ea pleacă fruntea-n pace, răspunde căpitanul./ Căci are să renască mai fragedă la anul!

Refuzând propunerea lui Ghirai, Dan cere un singur lucru: să i se îngăduie ca înainte să mai sărute o dată pământul patriei.

Alb am trăit un secul pe plaiul strămoșesc/ Și vreau cu fața albă senin să mă sfârșesc.

Senzația globală e a tabloului aburit de umbrele imense ale vechimii, într-o epocă de confuzie a divinului cu natura și umanul.

„În legende pe motive folclorice și în „Dan, căpitan de plai”, Alecsandri rămâne un poet mare și inimitabil.” (Paul Cornea)

Literatura română. – Chișinău, 2001. -524 p.

Lasati un comentariu