Biblioteca "Nicolae Titulescu" · descoperă Chișinăul

Chișinăul subteran

Majoritatea orașelor lumii au două fețe – una la suprafață, scăldată în lumină, și alta ascunsă, în subteran. Are și Chișinăul o „versiune” subterană? Iurie Colesnic face o dezvăluire asupra acestei probleme: „Desigur că ar fi fost minunat dacă, într-o bună zi, s-ar fi descoperit o hartă a orașului subteran, în care ar fi fost indicate galeriile vechi și noi, trecerile pe sub râul Bâc, ieșirile prin subsolurile bisericilor, așa ca în filmele sau romanele de aventuri.

Din păcate însă o asemenea hartă n-a fost descoperită. Există niște scheme sumare schițate de speliologii amatori și completate de arheologii care au descoperit elemente de tuneluri, guri de intrare și au făcut presupuneri că ar exista o rețea bine gândită de galerii subterane… Galerii au existat parțial în două zone ale orașului. O serie de beciuri au existat în partea veche a orașului, adică în partea dintre albia râului Bâc și actuala str. Columna. Beciurile aveau rolul de depozite pentru păstrarea la răcoare a produselor alimentare și de adăposturi pe vremuri răstriște. Că între aceste beciuri au fost săpate galerii de comunicare este foarte posibil, dar nu avem suficiente dovezi.

Orașul nou, construit după 1812, are și el galeriile lui. Beciuri mari existau în temei în jurul Pieții Centrale. Legarea acestori beciuri prin galerii are o justificare pragmatică. În toate timpurile, comerțul a mers mână în mână cu evaziunea fiscală și contrabandă. Probabil, din necesitatea de a tăinui anumite mărfuri au și fost săpate aceste galerii.

O mare confuzie produce descoperirea recentă a unor galerii în zona străzii Armenească. Precum s-a stabilit, acestea fac parte din vechea rețea de alimentare cu apă a Chișinăului.

Există câteva beciuri care au o faimă tristă, fiindcă au fost utilizate de organele poliției secrete sovietice numite NKVD drept locuri de detenție.

Un alt mit este legat de cartierul Râșcani, unde într-adevăr există galerii, dar ele au apărut în urma extragerii de piatră din mină, așa că este firesc ca ele să apară. Tot aici a existat o veche cetate a Chișinăului.

aMIC, octombrie 2014

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s