Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu" · Chișinău

30 de ani de la fondarea Teatrului „Ginta Latină”

Instituția teatral-concertistică „Ginta Latină” a fost fondată în anul 1989 ca Teatru Muzical pentru copii și tineret. Trupa a fost creată de către marele Om de teatru Ion Sandu Șcurea în baza grupului de tineri actori, absolvenți ai Conservatorului de Stat și a actorilor cu experiență din teatrele chișinăuene. Denumirea de „Ginta Latină ” i se acordă teatrului în 1990.

După ce a activat timp de un an în spații improvizate pe scenele teatrelor din capitală, Teatrul „Ginta Latină ” a trecut în sediul de pe strada Sfatul Țării nr. 18 până în 1995. Teatrul muzical „Ginta Latină ” se impune în mediul teatral ca o instituție de prestigiu prin unicitatea genului abordat.

Începând cu 2001, după inaugurarea sălii de spectacole, „Ginta Latină ” își restructurează activitatea pentru a corespunde cerințelor unui Centru de Cultură și Artă, înscriind în statele de funcțiuni mai multe trupe de spectacol și servicii administrative: Teatrul Tinerei Generații, Teatrul Muzical „Ginta Latină „, studioul de Creație Liviu Știrbu, Orchestra „Cafe-concert.”

„Prin spectacolul său „Grădina „Ștefan cel Mare „, Teatrul „Ginta Latină „continuă să ne amintească despre personalitatea și locul care, de la 1989 încoace, a adunat numeroase amintiri despre noi și despre visele noastre, multe dintre care fantasmagorice.

Cum poate fi montat un spectacol despre o Grădină publică, chiar dacă e Grădina „Ștefan cel Mare „? Tudor Țărnă precizează că aceasta este un „pamflet cu alură aproape verosimilă „. El amintește că , precum, de secole, în jurul lui Hristos se adună creștinii, așa neamul nostru are mare noroc de o personalitate în fața căreia se închină toți: de la vlădică, la opincă. Chiar dacă aproape toți par sinceri și convinși, chiar dacă nu încetează să-i jure Domnitorului credință și izbândă, tot ce are loc zilnic în fața Monumentului lui Ștefan cel Mare provoacă și tristețe, și îngrijorare, și neliniște, dar și amuzament.”

Tudor Țărnă, regizorul Teatrulu „Ginta Latină ” menționează: „Teatrul nostru e în permanență căutare de noi teme, subiecte, adică ne mișcăm, nu ne place să mucegăim. Noi avem specificul și fața noastră, dar pentru asta trebue să muncim mult. „

Odainic. I. Almanah enciclopedic: Vol. 1. – Chișinău, 2009. – 682 p.

Ungureanu, L. Chișinăul în teatru. – Chișinău, 2017. – 213 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s