Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu" · Mihai Eminescu

130 de ani de la moartea Luceafărului poeziei – Mihai Eminescu

În spațiul nostru românesc drumurile tuturor celor împătimiți de tainele logosului românesc, dornici de adevăr și de fires, ale celor călăuziți de luminile miraculoase ale Luceafărului, duc spre locul unde își doarme somnul de veci Poetul Național al tuturor românilor, Mihai Eminescu.

Nici un indicator nu-ți călăuzește trecerea pe aleile cimitirului. Pașii se îndreaptă fără voie, cu timiditate și nerăbdare pe cărarea din dreapta, străjuită de mormintele unor ctitori mai vechi și mai noi ai culturii noastre, până în locul unde zbuciumul inimii răzbate prin lumina ochilor spre perimetrul sacru.

Umbra eternității se răsfrânge peste piatra rece a mormântului, peste basorelieful Luceafărului, peste iarba ce crește aici, stropită cu lacrimile pelerinilor veniți de departe, de aproape, din Basarabia și nordul Bucovinei.

De din dreapta somnului de veci al marelui Eminescu îl veghează, din somnul lui de veci, I. L. Caragiale, prietenul imprevizibil și ctitorul de rostire tăioasă, sarcastică și plină de vervă inepuizabilelor târguri balcanice, din stânga – de Mihai Sadoveanu, marele său urmaș în ctitoria limbii române și în pasiunile pentru strădaniile și patimile străbunilor. În preajmă își doarme somnul de vecu copilul minune al poeziei românești, Nicolae Labiș, cel învins de vânătorii neantului.

La picioarele poetului își murmură necuvintele îngerul blond al poeziei românești, Nichita Stănescu, ajuns aici la o călărire în zori pe aripile unei păsări de foc și gheață cu nume de lacrimă – Elegia. Necuvintele stănesciene au adus alături, pentru sfat de taină și mântuire, un poet al iubirii celei fără de margini – Grigore Hagiu, spre a întregi universul firilor vizionare – Liviu Rebreanu, Marin Preda, Zaharia Stancu, Mihail Ralea – care străjuiesc locul de înîlțare a Poetului național Mihai Eminescu

Literatura și Arta nr. 24, 14 iunie 2012. Articolul Perimetrul sacru de Valeriu Matei.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s