Anul promovării valorilor europene · Biblioteca "Nicolae Titulescu"

Comoara lui Eminescu

Cu perdelele lăsate, / Șed la masa mea de brad „, scria Eminescu în poezia „Singurătate.” O masă de brad, un scaun nevopsit, o mașină de fiert cafea și cărți. Multe cărți. E cam tot ce-și amintesc prietenii și biografii când descriu camera în care locuia poetul. Un timp, pe când era student, cărțile stăteau înșirate pur și simplu pe jos, apoi le-a adunat în cufere sau lăzi, mici biblioteci ambulante. Visa mereu la un dulap în care să le rânduiască după știința sa, dar dulapul nu a mai fost procurat niciodată. Așa că lada – aceeași sau mereu altele? – i-a fost și bibliotecă și „seif ” pentru multele sale manuscrise. Avea dimensiuni impunătoare, căci unii contemporani ai poetului îi spuneau „lădoi”.

Acest „lădoi” a fost un timp cel mai mare mister al literaturii române. Se știe că poetul perigrina de la gazdă la gazdă și din oraș în oraș doar împreună cu lada, la care ținea ca la o comoară. Ea înmagazina „laboratorul” poetului, adică o mulțime de manuscrise, interiorul lăzii aduna un adevărat tezaur.

Când Eminescu se va îmbolnăvi, lada se va păstra un timp la criticul literar Titu Maiorescu, omul care i-a publicat primul, dar și ultimul volum de poezii apărut în timpul vieții poetului.

La 25 ianuarie 1902, Titu Maiorescu depune lada la Biblioteca Academiei Române. Din delicatețe, el n-a răvășit interiorul orfanului cufăr. De aici încolo încep adevăratele aventuri ale vestitei lăzi.

Odată deschisă, în ladă au fost găsite 44 de caiete, unele confecționate chiar de mâna poetului, pline cu însemnări. Cercetătorii acestor caiete, tot ei și editori, au scos în anii care au urmat multe cărți care întruneau acele poeme. Astfel, la opera eminesciană s-a adăugat unul din cele mai importante compartimente ale ei: postume. Criticul Ion Negoițescu demonstrează tuturor că adevărata gândire eminesciană se conține în postume. E un adevăr de care astăzi nu se mai îndoiește nimeni.

„aMIC”, mai-iunie 2014. – pag. 1

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s