Biblioteca "Nicolae Titulescu" · Chișinăul citește

Chișinăul citește: „Un secret în Los Angeles” de Doina Postolachi

Doina Postolachi va rotungi anul acesta vârsta de 40 de ani. E o scriitoare tânără, dar care are deja experiența poeziei în câteva volume: Poeme cu Molii, Lumina de peste nopțile mele, Nostalgia neântoarcerii și a prozei. A publicat câteva romane: 601 sau Valiza cu busole, Scrisul între vindecare și destin, Maeștri din cotidian, Diagonale reflexive.

Romanul Un secret în Los Angeles constitue într-o, anumită măsură, o meditație filozofică despre rolul visului în viața omului, a locului unde se află și chiar a capacității de a fi sau a spera la fericire, la împlinire celor mai nobile dorințe, la armonizarea sufletească a destinului. Autoarea ne îndeamnă să fim optimiști, adică să creâm vise frumoase ca și eroina principală a romanului – Karen și Jorge: băiatul de legendă. Ele, visele acestea ne pot salva de la o moarte spirituală. „Karen nu avea multe speranțe, doar trei, și gândea că-i va fi mai ușor să le îndeplinească dacă sunt piține. Prima era să afle unul dintre secretele Los Angeles-ului, a doua era să devină scriitoare; într-o zi, a treia, poate cea mai importantă , era să găsească leac nepoatei sale, Estella. „(p. 18 )

Subiectul romanului se desfășoară în jurul acestor trei aspirații ale lui Karen. Ea „de când se știe, doar ca menajeră a lucrat. Nu se pricepe să facă altceva, decât curat. ” (p. 28 ) Dar autoarea ne dezvălue un detaliu foarte important, referitor la această îndeletnicire casnică: „Femeile casnice nu sunt toate școlite și nu au toate o meserie cu studii. Dar există femei casnice foarte înțelepte și nu învață, nicăeri, asta… Ele învață înțelepciunea din treburile cele mai grele, mici, migăloase ori murdare. ” (p. 31 )

Dna Aliona Grati în prefața la această carte menționa: „Romanul preidispune spre înțelegerea insondabilului ființei ca mister și miracol, spre fantezie, contemplație și percepție poetică a vieții și, nu în ultimul rând, spre lectura antrenantă a unei povești de succes.”

O lectură plină de vise, dragi cititori!

Postolachi, Doina. Un secret în Los Angeles. – București, 2018. – 133 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s