Biblioteca "Nicolae Titulescu" · scriitori

23 aprilie-apusul celor doi titani ai literaturii universale

La 23 aprilie 1616 a încetat să bată inima lui William Shakespeare la numai 52 de ani. Și tot în acestă zi sau cu o zi înainte se stinge din viață marele scriitor spaniol Miguel de Cervantes Saavedra la vârsta de 69 de ani. Coincidența de a pleca din viață în acelaș timp ne determină se medităm asupra acestor două talente titanice din sec. XVII-lea , care nu au fost depășite în timp.
Miguel de Cervantes Saavedra , a fost un romancier, poet si dramaturg spaniol. E considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca autorul romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, pe care multi critici literari l-au considerat primul roman modern și una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale. A fost supranumit „Principele ingeniozității”. Miguel de Cervantes Saavedra s-a născut la Alcala de Henares, oraș în apropierea Madridului, într-o familie nobilă, dar săracă. Sciitorul a avut o viață foarte agitată: a fost pe rând, student, soldat, rob, scriitor. A făcut studii, mereu întrerupte, la diferite instituții. Deoarece tatal lui era doctor, Cervantes și-a petrecut mare parte din copilarie călătorind din oraș în oraș, urmându-și tatăl unde acesta căuta de lucru. A studiat la Madrid (1568-1569), avându-l ca profesor pe umanistul Juan Lapez de Hoyos. În 1570 s-a înrolat în armată și a luat parte la lupta maritimă de la Lepanto (1571), unde a fost grav rănit la mâna stângă. În 1575 s-a îmbarcat, împreună cu fratele său, Rodrigo, pe galera „El Sol„, care mergea spre Spania. Nava a fost capturată de turci și cei doi frați au fost luați sclavi la Alger. Cervantes a fost ținut sclav timp de cinci ani, pana când familia lui a putut strânge banii necesari pentru a-i plăti răscumpararea. A fost eliberat abia în 1580 și, după întoarcerea la Madrid, a ocupat câteva posturi administrative.

Și-a început cariera literară în 1580, în Andaluzia. Prima lui lucrare importantă a fost „Galatea” (1585), o scriere pastorală care s-a bucurat de prea puțină atenție din partea contemporanilor. În piesa „El Trato de Argel„, publicată în 1784, Cervantes scrie despre viața sclavilor creștini în Alger. Exceptând piesele de teatru, cea mai ambițioasă lucrare în versuri este „Viaje Del Parnaso”, apărută în 1614. Deși opera lui literară este impresionantă, Cervantes este cunoscut în primul rând prin: romanul „Don Quijote de La Mancha„, scris, conform tradiției, pe vremea când era prizonier la Argamansilla, în La Mancha, publicat în 1605 (prima parte). Ideea scriitorului a fost de a face o critică a romanelor cavalerești si a moravurilor din timpul său. Pe de altă parte, Cervantes este susținătorul unei literaturi întemeiate pe verosimil, plină de observație morală și socială. Romanul i-a adus scriitorului recunoașterea europeană. A doua parte a fost publicată în 1615, după ce, cu doar un an înainte, un rival de-al său, Alonso Fernandez de Avellaneda, publicase o falsă „continuare” a romanului. Cu doi ani inainte, in 1613, Cervantes tipărise o altă carte, „Nuvele exemplare”. Între 1596 si 1600 Cervantes a trăit în Sevilla, după care s-a mutat la Madrid, unde a și murit, la 23 aprilie 1616. Postum, i-a apărut romanul „Muncile lui Persiles si ale Sigismundei” care s-a bucurat de la început de un succes enorm, comparabil cu acela al lui „Don Quijote„.Cervantes Saavedra, Miguel de. Ingeniosul hidalg. Don Quijote de la Mancha. – București, 2011- 428 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s