Activităţi

Bătălia cărților: James Kruss „Timm Thaler sau râsul vândut”

Cartea „Timm Thaler sau râsul vândut” e o traducere din limba germană, apărută în 1962. Este cunoscută și îndrăgită de cititori, mai ales de cei tineri. Are și public spectator, fiidcă a fost ecranizată. James Kruss a scris mai multe cărți pentru copii și a fost apreciat cu o înaltă distincție – Medalia Hans Christian Andersen.

Povestirea aduce mai mult cu o poveste în care binele învinge râul. Povestea râsului vândut se aseamănă cu povestea multor tineri din lumea întreagă, care au trecut prin greutăți și nu s-au lăsat bătuți. În decurs de șapte zile Timm i-a povestit autorului, care devine un personaj al cărții istoria sa, autorul, la rândul său a împătțit-o în șapte capitole.

Istoria băiatului e tristă: la trei ani rămâne fără mamă, iar tata se căsătorește a doua oară. Micuțul Timm nu înțelege de ce mama vitregă îl ceartă, iar fratele vitreg aruncă cu lemne de foc după el, cand devine elev nu poate să-și pregătească lecțiile tot din cauza lui. Tatăl său muncea 6 zile pe săptămână și numai duminica putea sta cu fiul său. Era o bucurie mare pentru Timm să se afle în preajma tatălui său, dar nu-i plăceau deloc plimbările pânâ la hipodrom, căci nu-l atrăgeau cursele de cai și nici jocheii (animalele treceau prea repede prin fața ochilor săi). Un lucru i-a fost clar, a înțeles cu mintea lui ageră cum funcționează pariurile la care tata lua parte în speranța de a câștiga ceva bani. Însă succesul tatălui său n-a fost nicodată destul de mare ca să-și îndeplinească dorința lui de a se muta într-o locuință mai mare, în altă parte a orașului, unde străzile nu erau atât de înguste și oamenii atât de săraci.

Timm este un copil voinic, cu un râs din cale afară de frumos. Și datorită faptului că se bucura de duminicile petrecute împreună cu tatăl său devine un tânăr, care „și-a păstrat râsul, care-i țâșnea din adâncul pieptului, terminându-se mereu cu un șopot.”  Dar situația se schimbă brusc – tatăl său nimerește într-un accident de serviciu și moare. Și chiar în ziua înmormântării simte că viața i se transformă într-un calvar, deziluziile îl aduc iarăși la hipodrom. Aici observă că ceva s-a schimbat… și asta îl făcu să râdă, iar un domn „în costum cadrilat” a întors privirea și l-a măsurat din cap până-n picioare. Din acel moment se începe acțiunea propriu zisă a istoriei.

Primii bani câștigați de Timm la pariurile curselor de cai nu-i aduc noroc – este jefuit în cel mai neobrăzat mod. Și al doilea câștig are aceiași soartă. Dar deja este contaminat de febra jocului de noroc și atunci apare acel domn misterios în „costum cadrilat”, care îi oferă lui Timm „abilitatea de a câștiga orice pariu,” iar în schimb primește „râsul băiatului.”

E o alegorie cu un profund mesaj filozofic, care într-o formă destul de simplă explică cititorului -copil, rostul valorilor puse în prim plan (bogăția și capacitatea de a fi vesel – de a râde). 

Tot ce a urmat după încheerea acelui contract a fost pentru Timm Thaler o luptă cu sine însuși, dar și împotriva acelui domn care i-a luat ce avea mai scump – râsul său minunat. Pornește în căutarea acelui domn, trecând prin diferite întâmplări și întâlnește diferiți oameni de la care află mai multe despre importanța râsului: „Râsul ne desparte de jivine. Și tot așa se vede omul bun: că poate râde la momentul oportun!” (p. 76) Timonierul Jonny i-a spus proverbul englez – „Învațî-mă să râd, salvează-mi sufletul.” Și atunci când rivalul său, baronul Lovaid îl întreabă ce înseamnă râsul pentru oameni, Timm Thaler îi răspunde cu fermitate – „Râsul este libertate interioară.”

Dragi utilizatori ai bibliotecii „Nicolae Titulescu”, vă îndemnăm să luați parte la Bătălia cărților și să citiți această carte!

Kruss, James „Timm Thaler sau râsul vândut”. – București, 2017. – 261 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s