Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu"

Statul Moldovenesc la 660 de ani de la întemeiere (1359)

Cronica lui Grigore Ureche „Letopisețul Țării Moldovei, de când s-au descălecat țara…” cuprinde evenimentele de la întemeierea Țării Moldovei. Din Legenda lui Dragoș Vodă aflăm cum s-a produs acest eveniment. Limba cronicii este veche, dar frumoasă și înțeleaptă: ” Atâțea ai (ani) s-au aflat pustie, pân’ în vremea ce au vrut milostivul Dumnedzău a nu lăsarea acestu pământ făr’ de oameni. Ce cu voia sfinții sale, îndemnându-se o samă de feciori de domni den domniile ce au fost pre acele vremi la Râm și cu oamenii lor den Maramurăș, viind (venind) peste munții ungurești și preste munții țării Moldovei, vânându heri (fiare) sălbatice păn’ au ieșit la apa ce-i dzice Moldoa, gonind un dzimbru, carele l-au și dobânditu la un sat ce se chiamă Bourenii, pre aceia apă. Ș-au pus acei ape numele Moldova, pre numele unii țânci ce s-au înecatu într-acea acea apă, ce o au chemat pre țâncă Molda și pre numele ei să dzice acmu (acum) și țării Moldova, păn’ astădzi. Ieșind la loc frumos și deșchis, socotindu cu toții că-i loc bun de hrană și plăcându-le tuturor, s-au întorsu înapoi iarăși în Maramurăș ș-au scos oamenii lor toți într-această țară.”

Cronicarul Grigore Ureche folosește diferite surse pentru cronica sa și într-o altă sursă scrie: „Într-acei păstori ce au nimeritu locul acesta, fost-au și Dragoș, carile au venitu de la Maramoroș (o altă ortografie a denumirii), carile să vediia (vedea) și mai de cinste și mai de folos decâtu toți, pre carile cu toții l-au pus mai mare și purtătoriu lor.

„Moldovenii au dorit ca pe steaguri și pe peceți să fie zugrăvit capul de zimbru ca simbol de vitejie, rămânând de-atunci pe stema Țării Moldovei.

Letopisețul Țării Moldovei. – Chișinău, 1990. – 638 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s