Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu" · citate

Ivan Krâlov – fabulistul (250 de ani de la naștere)

Vestitul fabulist rus s-a născut în familia unui ofițer de armată din Moscova la 13 februarie 1769. După demisionarea tatălui a trecut cu traiul în Tveri. Micul Krâlov s-a format sub îndrumarea mamei sale, o femeie simplă, fără studii, dar deșteaptă de la natură. În copilărie autorul a primit studii incomplete, dar având aptitudini și voință, studiază de sine stătător pe parcursul întregii vieți. Era considerat ca printre cele mai culte și inteligente personalități ale timpului.

Mai târziu A. Pușkin amintește: „...Krâlov știa principalele limbi din Europa, și mai mult, el, ca și Alighieri, la vârsta de cicizeci a învățat greaca antică…”

Prima sa lucrare – piesa Кофейница a fost scrisă când avea doar 14 ani. Primele fabule: Дуб и трость, Разбочивая невеста, Старик и трое молодых au apărut în 1806 în propria sa revistă satirică Corespondența spiritelor. Prima carte cu fabule îi apare în 1807, bucurându-se de o mare popularitate. Pe parcursul activității literare a scris 200 de fabule, editate în 9 cărți.

Succesul lucrărilor lui Krâlov se explică prin faptul, că autorul a redat întreaga viață cu toate contradicțiile ei. Fabulele conțin un limbaj popular care este pe înțelesul oricărei pături sociale. „...Ни один из поэтов, не умел сделать свою мысль так ощутительною и выражаться так доступно всем, как Крылов… ” (Н. Гоголь)

„Când prietenii, la treabă, nu se-nțeleg, amin!/ Isprava li-i deșartă, și munca lor un chin.” ( fabula Lupul și Cucul)

Anuversări culturale 2004. – Chișinău, 2003. – 118 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s