impresii de lectură · personalități

Impresii de carte: „Moldova. Oameni, locuri, bucătărie și vin” de Angela Brașoveanu

În luna ianuarie biblioteca „Nicolae Titulescu” a primit cărți noi, printre care am descoperit luxsosul album al Angelei Brașoveanu Moldova. Oameni, locuri, bucătărie și vin – a treia ediție. Cartea produce o adevărată bucurie pentru cei care își amintesc cu drag despre anii copilăriei din satul natal. Într-adevăr, cartea reprezintă, așa după cum ne mărturisește autoarea, „o oglindă sentimentală” a felului cum este văzut acest meleag de cei care nu sânt indiferenți față de el. E adunată și lucrată cu toată dragostea, responsabilitatea, atitudinea afectivă, practică și științifică.

„N-am inventat nimic… – totul deja exista și aparținea altcuiva. Am întrebat, am citat, am șterpelit… am pus pe alții la lucru, am gustat. Am încercat să transform puțintel, o țârică, o boaghe și oleacă în grame și minute, și temperaturi. Am pășit prin colbul satelor, am intrat în peșteri, am urcat dealuri și am cuprins stejari seculari în păduri…”

Jurnalista și colega de facultate a autoarei, dna Elena Tamazlâcaru menționează: cartea e scrisă cu limbajul unui foarte bun roman. Volumul este o imensă hartă a gustului tradițional, pornită de la sănătosul borș… Căci borșul, propune autoarea, ar trebui ridicat în stema statului de important ce este pentru sănătatea noastră! Inclusiv produsul prim din tărâțe „jucat” la călduț… Și strămoșeasca mămăligă nu este uitată, inclusiv cea… vrăjită-învârtită în Dealul Sorocii… Mămăligă cu „sprijineli”, cum ar veni: unt, jumări, brânză de oi…

Tema abordată în album este veche de când lumea – indiferent dacă mancarea e gătită la cotlon, pe plită țărănească sau într-o bucătărie modernă. Răsfoind și citind cartea îți trezește apetitul de a sta de vorbă cu rudele cele mai apropiate sau cu prietenii despre anumite detalii (gusturi, arome, cantități sau denumiri de bucate etc.), pe care le-ai cunoscut demult sau ai aflat că pot fi gătite într-o altă variantă și chiar ceva nou, absolut necunoscut, dar care intuești că ți-ar plăcea.

Și, în concluzie, ajungi la gândul că e musai să alergi până la o librărie pentru a cumpăra un album, considerându-l un minunat cadou de nuntă – Moldova. Oameni, locuri, bucătărie și vin de A. Brașoveanu. – Chișinău,  2018. –  367 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s