Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu"

Din istoria Chișinăului: 205 ani de la fondarea primei Tipografii Eparhiale de către Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni

La ințiativa mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, în 1814, la Chișinău este deschisă Tipografia Eparhială, obținând învoirea Sfântului Sinod al bisericii ruse să editeze cărți bisericești. Tipografia din Chișinău a constituit un eveniment important în viața culturală a Basarabiei. Cea dintâi carte bisericească imprimată la această tipografie  a fost „Liturghia” de la 1815, după care a urmat „Molitvenicul”, „Tadeumul de rugăciuni”, „Ceaslovul”, „Psaltirea” ș.a. Mitropolitul Gavriil, potrivit unor dări de samă de pe timpuri, tipărește aici circa 20 mii de cărți.

   Alexei Mateevici a scris despre G. Bănulescu-Bodoni: „Cu supușii săi, el era răbdător: iar de ieșea din răbdări, apoi peste câteva minute cerea iertare de la cei mai de pe urmă din supușii săi.”

După moartea mitropolitului Gavriil (1821), ideile lui au fost continuate de către arhimandritul Basarabiei Dmitrie Sulima. Între anii 1821 și 1844, D. Sulima tipărește o seamă de lucrări care prezentau un viu interes și se răspândeau atât la Bisericile din Transilvania, cât și la cele din Moldova din dreapta Prutului.

„Tipofrafia întemeiată de mitropolitul Gavriil aducea un mare folos întregii Basarabii. Aici se editau nu numai cărți pentru serviciul divin în limbile rusă și moldovenească, dar și alte cărți la fel de necesare pentru învățătura preoțimii și pentru îndrumarea poporului simplu, și tot aici se tipăreau manualele pentru seminar, de serviciile ei se foloseau autoritățile locale.” ( A. Stadnițchi)

 

images

Colesnic, Iurie. Chișinăul nostru necunoscut. – Chișinău, 2015. – 632 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s