Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu"

Marea conștiință a literaturii ruse și universale: Aleksandr Soljenițân (100 de ani de la naștere)

S-a născut la 11 decembrie 1918, în orașul Kislodovsk, în nordul Caucazului. Din 1936 până în 1941, a studiat matematica și fizica la Universitatea din Rostov pe Don. Mai târziu, a studiat și la Institutul de Filozofie, Literatură și Istorie din Moscova.                          Când începe războiul, se înrolează în armată. În noiembrie 1942 este trimis pe front într-o divizie de cercetași. În frbruarie 1945 este arestat, interceptându-i-se corespondența cu prietenul său Nikolai Vitkevici, în care îl critică pe „tătuca” (Stalin). A fost condamnat pentru opt ani în lagărele de corecție prin muncă. În această perioadă scrie primul său roman „Primul cerc”. Urmează arhicunoscuta lucrare O zi din viața lui Ivan Denisovici.

Grav bolnav (după o operație de cancer), el este eliberat din lagăr în februarie 1953, fiind exilat pe viață într-o localitate izolată din regiunea Djambul.

La finele anului 1953 i se agravează vechea maladie, descoperindu-i-se o nouă tumoră cancerogenă. Boala și impresiile din spital au stat la baza romanului „Pavilionul canceroșilor”. În exil mai scrie „Republica muncii”.

Primele publicații ale prozatorului au trezit un viu interes în rândurile scriitorilor, criticilor literari, cititorilor de rând, remarcându-se prin distinse calități artistice și cutaj civic. Scrisorile foștilor deținuți au stat la baza romanului Arhipelagul GULAG.

Călătorește prin Europa de Vest, Canada și SUA, unde ține cuvântără incendiare, inclusiv în Congresul SUA, criticând regimul comunist și ideologia sa.

Anul cel mai fericit pentru scriitor e 1990, când redobândește cetățenia rusă și primește în dar de la președintele Boris Elțin o vilă de stat. Se întoarce în Patrie abia în 1994, făcând o călătorie prin toată Rusia de la Sahalin până la Moscova.

Aleksandr Soljenițân, scriitor, publicist, istoric, activist public și politic s-a stins din viață la 3 august 2008. Pe cât de longeviv, pe atât de fructus și controversat, el a avut o viață zbuciumată, încununată spre sfârșit cu laurii recunoștinței. Premiul Nobel, Marea Medalie „M.V. Lomonosov”, Marele Premiu de Stat pentru Literatură al Federației Ruse, Ordinul „Sf. Sava de gradul 1” sunt doar câteva dintre distincțiile cu care a fost apreciat talentul și verticalitatea sa.

 „aMIC”, decembrie 2008

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s