Aniversări · credință

340 de la întemierea mănăstirii Hâncu

    Mănăstirea Hâncu este situată pe râul Cogțlnic, la 70 km de Chișinău. Fondatorul ei este considerat stolnicul Mihalcea Hâncu. Inițial mănăstirea  a fost întemeiată ca schit de maici la 9 decembrie 1678,  în care se călugărește și una din fiicele lui Mihalcea Hâncu. 

În 1784 starețul mănăstirii construește câteva chilii pentru călugări și o biserică din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului… În locul bisericii de lemn se construește una din piatră, cu hramul Cuvioasa Parascheva (1835). Viața în mănăstire se intensifică și în plan spiritual.

     În 1841 a fost construită Biserica de iarnă Adormirea Maicii Domnului, care a constituit o perioadă de liniște și înflorire culturală și materială. În această perioadă la Mănăstirea Hâncu a existat o apreciată școală de copiști de manuscrise, dintre care părintele Donețian, autorul unei Antologii Monahale  (1809), poslușnicul Pavel Uzun – Minunile Maicii Domnului (1813). Până în 1918 mănăstirea a desfășurat o activitate rodnică.

 În 1946 averea mănăstirei a fost suspendată. Pământurile, averea au fost naționalizate, iar călugării s-au împrăștiat. Bisericile au fost devastate, obiectele de cult furate, iar majoritatea cărților de valoare s-au pierdut.

  Și-a reluat activitatea ca mănăstire de călugărițe în frunte cu starostița egumena Parascheva în 1990. A fost construit un nou corp de chilii, a fost pus fundamentul unei noi catedrale cu hramul Sf. Marele Mucenic Pantelemon. Pentru buna organizare a vieții din mănăstire, egumena Parascheva a fost decorată cu Crucea de Aur – cea mai înaltă distincție pentru acest cin.

     Calendar Național 2008. – Chișinău, 2008. -467 p.

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s