colecții · copii

Impresii de lectură: E. B. White „Pânza Charlottei”

Scriitorul american Elwyn Brooks White a scris doar trei cărți pentru copii, dar sunt printre cărțile cele mai îndrăgite de copiii din întreaga lume.

„Pânza Charlottei” este cea mai captivantă din cele trei cărți. Scriitorul istorisește amănunte din viața purcelușului Wilbur, care locuia în grajdul familiei Zuckerman. Aici e o adevărată fermă de animale – vaci, cai, oi, gâște. „Iarna, când animalele stăteau mai mult înăuntru, în grajd domnea o căldură plăcută. Iar vara, când ușile mari ale grajdului stăteau deschise, o răcoare plăcută pătrundea de afară.” (p. 15) Și lucrul cel mai interesant este că aici în grajd se comunica, vețuitoarele vorbeau între ele, folosind o limbă destul de elevată, de parcă ar fi niște oameni cu carte.

Purcelușul Wilbur își drese glasul:

– Atenție, vă rog! Persoana care mi s-a adresat noaptea trecută înainte de culcare este rugată să se identifice…

„Vă rog pe toți să mă iertați, șopti Wilbur. N-am vrut să deranjez.” (p. 36)

– Plecăciune e un fel de salut, spuse vocea. Când spun „plecăciune” este felul meu neobișnuit de a spune „salut” sau „bună dimineața.” (p. 37)

Între purcelușul Wilbur și păengenița Charlotte se înfiripă o prietenie, pentru că au ce-și povesti unul altuia. Purcelușul ține mult la păiengenița Charlotte, îi apreciază firea ei înțeleaptă și ingenioasă. Căci Charlotte găsește o metodă extraordinară să-l salveze pe Wilbur de la sacrificarea de Crăciun.

„În diminețile cu ceață, pânza Charlottei era o adevărată bijuterie… pe fiecare dintre delicatele ei fire erau înșirate puzderie de mărgele lichide… chiar în mijlocul pânzei, țesut cu litere mari de tipar, era scris un mesaj:

 Super porc” (p. 79)

Oamenii au crezut că la fermă s-a întâmplat un miracol. Și astfel purcelușuș Wilbur este dus la iarmaroc ca să-l admire toată lumea.

E un roman-fabulă de toată frumusețea, care dezvălue calități umane adevărate – prietenie, devotament, fidelitate, dăruire etc.

  White, E. B. „Pânza Charlottei.” – București, 2015. – 184 p.

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s