Biblioteca "Nicolae Titulescu" · cărți jubiliare

Cărți jubiliare:”Ocolul Pământului în 80 de zile” de Jules Verne (145 de ani de la publicare)

Roman celebru axat pe tema călătoriei a apărut în 1873. Ca în majoritatea covârșitoare a operelor sale epice, și acest roman a lui Jules Verne respiră atmosfera contemporană a autorului. Acțiunea se petrece în anul 1872 și își are începutul într-o conversație purtată la un club din Londra pe seama unui eveniment în actualitate – furtul a 2 milioane de la Banca Angliei și șansele poliției de a pune mâna pe făptaș. „Lumea este atât de mare”, intervine cineva, cu gândul că hoții nu vor fi prinși niciodată. „Nu așa de mare – replică d-l Phileas Fogg ( personaj devenit celebru în lumea cărților de aventuri), propunând un pariu extraordinar pentru anii aceia: pariez pe un milion că fac turul lumii în 80 de zile”, pariu acceptat. Însoțit de valetul său, pleacă pe un traseu ce străbate câteva continente și oceane, cu diferite mijloace de transport, trecând prin mai multe peripeții.

Un al doilea plan al romanului îl așează pe detectivul Fix în rolul urmăritorului (bănuindu-l pe Fogg de furtul banilor) și al celui pus să întârzie, cu orice preț, călătoria acestuia.

Un roman plin de excentrități, cu o densitate a informației colosală, bazat pe evidențierea ideii că puterile omenești nu au limite.

 Budău, Eugen; Vicoleanu, Ioan. Ghid de literatură universală. – Iași, 2004. – 320 p.

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s