Activităţi · Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu"

200 de ani de la nașterea scriitorului rus Ivan Turgheniev

Ivan Sergheevici Turgheniev s-a născut la 28 octombrie/ 9 noiembrie 1818 la Oriol, într-o familie de de aristocrați. La 15 ani începe studiile universitare umaniste. La 23 de ani devine un tânăr cult, avizat în filozofie, literatură europeană și poliglot.

Turgheniev a cunoscut gloria în Rusia și peste hotare, cărțile lui se tipăreau în tiraje enorme și erau traduse în limbi străine, era bine plătit, i s-a acordat titlul onorific de „doctor al dreptului civil” al Universității din Oxford. A rămas însă un scriitor conștiincios, exigent față de calitatea scrierilor sale. S-a stins din viață la 3 septembrie 1883.

Una dintre enigmaticele figuri ale literaturii universale, Ivan Turgheniev a fost cel mai popular scriitor rus în anii ’40-’60 ai secolului al XIX-lea. Exponent al naturalismului, este creatorul unei proze realiste de fină observație psihologică, manifestându-și simpatia față de oamenii simpli, față de meleagul rus, față de idealurile umaniste ale epocii. În contact cu marii scriitori fancezi, Turgheniev și-a format o viziune progresistă asupra lumii.

100 de scriitori notorii ai lumii: viața, activitatea, opera. – Chișinău, 2006. – 400 p.

 

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s