Aniversări · Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir – domnitor al spiritualității românești (345 de ani de la naștere)

Pe lângă onoarea de a fi domnitor al Moldovei în două rânduri, Dimitrie Cantemir a rămas în istorie și în calitate de istoric, geograf, orientalist cu renume mondial, fiind de asemenea scriitor, filozof și etnograf – o figură proeminentă a spiritualității românești și universale. Numele său a fost inclus în lista marilor savanți ai lumii gravată pe frontispiciul bisericii Saint-Genevieve din Paris.

S-a născut la 26 octombrie 1673, în familia serdarului Constantin Cantemir, viitor domn al Moldovei, și a Anei Bantaș, care se trăgea din familia lui Duca Vodă. Învață a scrie și a citi la Curtea Domnească din Iași. Adolescența și o parte din tinerețe și-o petrece departe de casa părintească, la Istambul, unde a fost trimis în 1688 drept garant al domniei tatălui său pe lângă Poarta Otomană. Aici, studiază limbi străine, în special, greaca și latina, precum și istorie, literatură clasică și teologie ortodoxă.

Visează să urce pe tronul Moldovei, cu gândul de a declanșa lupta de eliberare națională de sub jugul turcesc. În noiembrie 1710 este numit domnitor al Moldovei. În chiar anul următor, el face alianță politică și militară cu Petru I al Rusiei prin tratatul de la Luțk, încercând astfel să scape Moldova de dictatura otomană și sperând că va crea un stat moldovenesc centralizat domnesc.

După înfrângerea de la Stănilești din vara anului 1711, este nevoit să părăsească țara și să se stabilească în Rusia cu circa 500 de familii de boieri moldoveni.

A lăsat drept moștenire o operă extrem de diversă și valoroasă scrisă în deosebi în latină și mai puțin în greacă, care l-a consacrat drept unul dintre marii umaniști ai lumii.

Sunt cunoscute operele sale „Descrierea Moldovei”, „Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman”, „Sistema religiei mahomedane” ș.a., unele fiind scrise la comanda marilor academii europene din Berlin, Londra, Paris.

A fost preocupat și de muzică, fiind un bun cunoscător al muzicii orientale și un abil interpret la instrumente turcești.

A cunoscut câteva limbi străine, fiind un bun diplomat și membru de onoare al Academiei din Berlin și al altor academii sau societăți științifice europene.

S-a stins din viață la vârsta de 50 de ani, la 21 august 1723 la moșia din localitatea Dmitrievka. În 1935, la insistența lui Nicolae Iorga, osemintele lui Dmitrie Cantemir au fost aduse în țară și reînhumate la Biserica „Trei Ierarhi” din Iași.

„aMIC „, octombrie, 2013

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s