Aniversări · ‪‎bibliotecahasdeu‬

Aureliu Busuioc – scriitorul „misionar și paznic al limbii românr” (90 de ani de la naștere)

Distinsul poet, romancier și dramaturg era un adevărat domn, care poseda o aleasă cultură a vorbirii, a comportamentului, era citit și erudit, având o inteligență sclipitoare completată de o ironie inconfundabilă.

S-a născut în satul Cobâlca (azi Codreanca, raionul Strășeni) la 26 octombrie 1928. A fost un scriitor prolific, publicând lucrări primite bine de cititori .  A rămas cunoscut și apreciat prin romanele: „Singur în fața dragostei”, „Unchiul din Paris”, „Lătrând la lună”, „Pactizând cu diavolul”, „Hronicul Găinarilor”, „Și a fost noapte” ș.a.

A avut o dragoste aparte pentru copii, creând și pentru ei: „Cizmele cocostârcului”, „Marele Rățoi Max”, „Noile aventuri ale lui Nătăfleață”, „Când bunicul era nepot” și altele, cucerind micii cititori prin eleganță, rafinament și imor. „Când bunicul era nepot” s-a învrednicit în 2008 la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret de Premiul Mare, fapt care a dus la apariția în 2009 a plachetei „sfredeluș”, oferită în calitate de carte surpriză tuturor copiilor ce au vizitat următoarea ediție a Salonului.

„Aureliu Busuioc… nu este patriarhal ci modern, nu este patetic ci ironic. Înalt și masiv, cu părul negru ușor cârlionțat, cu sprâncene groase, desenate decis, cu un cap de împărat roman…Are o voce melodios-bărbătească și domină prin inteligența sa efervescentă și umorul demistificator…” (Alex Ștefănescu)

Așa ne va rămâne în amintire un om de mare cultură și litere – admirabilul Aureliu Busuioc.

   „aMIC”, octombrie, 2013

 

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s