Anul promovării lui Ștefan cel Mare și Sfânt · Biblioteca "Nicolae Titulescu"

Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

  Un nume care a străbătut secole

„Ștefan este un om foarte înțelept, vrednic și demn de mare laudă, foarte iubit de supușii săi, pentru că este drept, foarte vigilent și darnic.” Matei Murano (medicul venețian al lui Ștefan)

„Faptele tale săvârșite cu înțelepciune și vitejie contra necredincioșilor turci, dușmanii noștri comuni, au adăugat atâta strălucire numelui tău, încât ești în gura tuturor și toți într-un glas te laudă.” Papa Sixt al IV-lea

„Țineți minte cuvintele lui Ștefan, care v-a fost baci până la adânci bătrânețe… că Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri ș-a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor…” Barbu Ștefănescu Delavrancea (în Apus de soare)

„Fost-au acest Ștefan Vodă om nu mare de stat, mânios și de grabă vărsător de sânge nevinovat; de multe ori la ospețe omorâia fără județ. Amintrelea era om întreg la fire, neleneșu, și lucrul său ăl știa a-l acoperi, și unde nu gândeai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meșter; unde era nevoie, însuși se vârăia, ca văzându-l ai săi, să nu îndărăpteze, și pentru aceia raru războiu de nu biruia. Și unde-l biruia alții, nu pierdea nădejdea, că știindu-se căzut gios, să ridica deasupra biruitorilor… Au domnitu Ștefan Vodă 47 de ani și 2 luni și trei săptămâni și au făcut 44 de mănăstiri… Iar pre Ștefan Vodă l-au îngropat țara cu multă jale și plângere în mănăstire în Putna, care era de dânsul zidită. Atâta jale era, de plângea toți, ca după un părinte al său, că cunoștea toți că s-au scăpat de mult bine  și de multă apărătură. Ce după moartea lui astăzi îi zice sveti (sfântul) Ștefan Vodă, nu pentru suflet, ce iaste în mâna lui Dumnezeu, că el încă au fost om cu păcate, ci pentru lucrurile lui cele vitejăști, carele nimenea din domni, nici mai nainte, nici după acceia l-au agiunsu.” Grigore Ureche (în Letopisețul Țării Moldovei)

„Ștefan cel Mare a știut, ca nimeni altul în acea vreme, să înmănuncheze toate energiile, toată dragostea de libertate a maselor largi populare și să le dirijeze spre un scop nobil – apărarea independenței țării și înflorirea ei. ” Ion Cupșa

   Zbârciog, Vlad. „Io, Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Țării Moldovei”. – Chișinău, s.a. – 146 p.

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s