Aniversări · scriitori

Cărți jubiliare: „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury – 65 de ani de la publicare

Ray Bradbury este unul dintre cei mai renumiți scriitori americani ai sec. al XX-lea, cunoscut în special pentru distopia „Fahrenheit 451″… o poveste tulburătoare și poetică. „Fahrenheit 451” este o parabolă a unei societăți în care valorile pe care le cunoaștem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul și legiferează arderea cărților. Cetățenii acestei lumi anormale trăiesc într-o indiferență indusă de droguri și de mass-media. „Fahrenheint 451 – temperatura la care hârtia din care sunt făcute cărțile ia foc și se mistue… E o plăcere să dai foc. Era o încântare să vezi cum se mistue, cum se înnegresc și cum se transformă lucrurile… omul simțea cum îi zvâcnește sângele în tâmple, iar mâinile îi erau ca mâinile unui dirijor fantastic, executând toate simfoniile focului pentru a reduce istoria la zdrențe și la tăciune.” (p. 11 )

Guy Montag, protagonistul cărții, are o sarcină simplă: trebue să dea foc tuturor cărților și caselor în care acestea sunt ascunse. Îi place meseria pe care-o practică de zece ani, simte că-și face pe deplin datoria și nu are niciodată îndoieli… până în momentul în care o adolescentă îi povestește despre un trecut în care oamenilor nu le era teamă.

La fel de proaspăt și parcă mai relevant acum, la 65 de ani de la apariție, acest roman-cult reușește performanța de a fi deopotrivă o capodoperă a literaturii universale, un clasic al genului și un best-seller.

 Bradbury, Ray. Fahrenheit 451. – București, 2013. – 182 p.

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s