Chișinăul citește · scriitori

Chișinăul citește: Marcel Gherman „Universuri paralele”

„Multivers „

Această proză ne duce cu gândul la viitorul existenței planetei Pământ. Evadând în spațiul cosmic, pământenii își aleg tărâmuri diferite pentru existență (adică „universuri paralele”) – Stack, Melies, Extruvius, Virakanga – ei călătoresc pe o navă spațială spre oceanul infinit, spre o nouă galaxie. Fiecare planetă unește în interiorul său indivizi cu capacități și trăsături comune. În lumea Stark ființele care o populează sunt „niște ficțiuni – suflete dematerializate, îngeri virtuali”, eroina centrală Ada Janssen. Melies „seamănă cu un bibelou de cristal, rostogolindu-se printre stele.” Eroul central este inspectorul Henri Perrault, care menține ordinea publică. E o lume armonioasă în miniatură. Extruvius – o fostă colonie a Federației Terestre, locuitorii sunt reprezentanți a unei rase de oameni modificați genetic. Xor, eroul lor tipic spune: „Plămânii mei nu respiră oxigen, ci metan”. Iar Viracanga e o comunitate de oameni împărțiți în triburi izolate. Oamenii învață să zboare – „tot ce are de făcut e doar să-și întindă brațele și într-o clipă se înalță la cer.” Vânătorul Khetzal e cel care cutreeră această lume.

Unde se îndreaptă această navă spațială cu aceste lumi paralele și care sunt problemele celor ce le populează autorul le rezolvă cu ajutorul imaginației și a cunoștințelor despre univers. Multiplele lecturi ale scriitorului îi permit să utilizeze diferite detalii din istoria civilizației de pe pământ. Având o bogată fantezie ne oferă imaginea spațiului cosmic ca ceva real, viabil.

  Istorisiri din tărâmul Pandava

100 de secole! Atât își închipue Mrcel Gherman că a putut exista tărâmul Pandava, iar la sfârșit s-a întâmplat Apocalipsa. „Pandava s-a risipit în bucăți și a dispărut în neant.”

Istoria acestei lumi este o continuă luptă între forțele binelui și a răului. Dar după acest răstimp, dat de autor, orice luptă devine inutilă. Scriitorul ne îndeamnă: „Dar nu trebue să le deplângi soarta… neamul omenesc și Legea Luminii Eterne vor dăinui de-a pururea.” (p.269)

33751437_943310159170861_6564437146306871296_n

 

Gherman, Marcel. „Universuri paralele”. – Chișinău, 2017. – 271 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s