Aniversări · biblioteci

Lev Tolstoi, scriitor rus – cronicarul și istoricul sec. XIX, filozoful sufletului omenesc(190 de ani de la naștere)

Lev Nicolaevici Tolstoi s-a născut la 9 septembrie 1828 la Iasnaia Poleana, districtul Tula. Are origini aristocratice, deținând titlul de conte.

A debutat la vârsta de 24 de ani cu povestirea „Copilăria”, publică în revista „Contemporanul” – „Povestiri din Sevastopol”.

Se căsătorește din dragoste, dar nu își găsește fericirea deplină, fiind prea exigent față de sine și față de soția iubită. După căsătorie duce un timp o viață de famile liniștită, ocupându-se de gospodărie, educația copiilor și creația literară.

Creația lui Lev Tolstoi constitue o frescă a societății ruse a secolului al XIX-lea. Imensă și variată, ea cuprinde povestiri și romane, piese și eseuri. Tematica dominantă este analiza psihologică subtilă a sufletului complex, al omului rus, reflectarea evenimentelor în conștiința acestuia.

Scriitorul a caracterizat ideile dominante ale romanelor sale de avengură în felul următor: „idea populară” –  Război și Pace, „ideea familială” – Anna Karenina, „ideea socială” – Învierea.

Lev Tolstoi este un precursor al romanului modern prin complexitatea personajelor sale și prin utilizarea tehnicii diferitor puncte de vedere. Numărul personajelor din romanul Război și Pace este impunător și de tipologie variată: figurile istorice ale lui Napoleon, Aleksandru I și Kutuzov; aristocrații Bezuhov, Rostov și Bolkonski; femeile din societatea înaltă, soldați simpli.

Opera lui Lev Tolstoi a fost înalt apreciată de scriitorii europeni R. Rolland, Th. Mann, J. Galsworthy. Romanele sale au fost traduse în multe limbi și s-au bucurat de admirația a milioane de cititori din lumea întreagă.

100 de scriitori notorii ai lumii. – Chișinău, 2006. – 400 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s