‪‎bibliotecahasdeu‬ · Biblioteca "Nicolae Titulescu" · legende

Toamna – anotimpul crizantemei

O străveche legendă povestește că pe vremuri în China domnea un împărat crud și sângeros. Unul din supuși îi destăinui că pe una din insulele din apropiere crește o floare miraculoasă numită crizantemă. Din sucul florii se obține elixirul vieții, care îti întoarce tinerețea și chiar  te poate face nemuritor. Râvnind veșniciă, împăratul trimise în căutarea florii 150 de tineri și 150 de tinere, căci floarea avea efect magic numai dacă era ruptă de un suflet curat, cu inimă blândă și bună. Ajunși pe acea insulă, tinerii, impresionați  de frumusețea naturii, nu au mai voit să se întoarcă în slujba împăratului tiran. Ei au luat decizia să rămână pe acea insulă si au întemeiat Țara Soarelui – Răsare, pe care au numit-o  Japonia.
Și la chinezi, țara de origine a crizantemei, luna a noua poartă numele florii respective. În cea de-a noua zi a lunii octombrie, în Cnina se desfășoară sărbătoarea crizantemelor. Se crede că ruptă în aciastă zi, crizantema capătă puteri supranaturale și poate face minuni.
Se spune că în China o fecioară a băut vin cu petale de crizantemă și a devenit nemuritoare. Chipul ei este importalizat într – un templu din orașul Cemgu.

    Crizantema simbolizează :  înțelepciunea, fidelitatea si longevitatea ( în China ); fericirea, succesul si norocul ( în Japonia ); curățenia sufletească, puritatea și mintea luminată ( în Vietnam ); doliul ( în Franța și în Italia ).

 

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s