Aniversări · Biblioteca "Nicolae Titulescu"

80 de ani de la nașterea scriitorului Andrei Burac

Scriitorul Andrei Burac este prietenul tuturor bibliotecilor, inclusiv și al bibliotecii „Nicolae Titulescu”. De fiecare dată publicul l-a așteptat și apreciat, pentru că este talentat,  inteligent, sincer și cu un simț al umorului rafinat. Are ce povesti cititorilor, pentru că a cutreierat Pământul în lung şi în lat. Din sacul său cu bagaje scoate cele mai utile sfaturi: să-ți iubești țara, să fii curios, să ai demnitate, să călătorești, să înveți mai multe limbi, să duci un mod de viață sănătos…

S-a născut la 17 august 1938, în com. Cârnățeni, jud. Tighina.  Studii: Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testimițeanu” din Chișinău  și Școala Superioară de Literatură „M. Gorki ” din Moscova.   Debutează editorial cu placheta de versuri „Ispita înfloririi.”  Urmează – „Culegători în amurg” și cartea de publicistică „Dialoguri” . Scrie piese dramatice și scenarii de filme – „Primăvara în doi”, „Moartea de după prânz”, „Bufnița”, „Iulia”, „Fântâna Anghelinei”, „Suflete la plimbare”, „Iuda” ș.a.

„În mediul intelectual al Chișinăului poetul, prozatorul, dramaturgul și publicistul Andrei Burac face o figură aparte de izolat cu implicare dinamică totuși în treburile publice, cunoscut atât printr-o retractilitate periodică, precum și prin activizări sporadice. Se retrage pentru a mai lectura cărți și a însuși cultură, și ese din turnul său de fildeș, pentru a se angaja într-un dialog cultural, căci este și un om al dialogului. Nu întâmplător spune, într-o filă de jurnal, că scrisul presupune disciplină, concentrare, tenacitate, o anume formă de asceză și izolare creatoare.” (Mihai Cimpoi)

La mulți ani, Domnule Andrei Burac”! Sănătate, realizări și Vă așteptăm la bibliotecă!

 

Dicționarul scriitorilor români din Basarabia: 1812-2010. – Chișinău, 2010. – 600 p.

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s