Aniversări · descoperă Chișinăul

40 de ani de la fondarea Teatrului dramatic „De pe strada Trandafirilor „

Teatrul de Stat pentru Tineret „De pe strada Trandafirilor ” a fost creat în anul 1978 de Iuri Harmelin  în baza cercului dramatic al elevilor de la Școala Medie nr. 55 din Chișinău. Absolvind Facultatea de Regie a Școlii „B. Șciukin ” din Moscova, I. Harmelin deschide, în 1995, un liceu orășenesc cu profil teatral, al cărui absolvenți își continuă studiile la Facultatea Arta Actorului de la Universitatea Slavonă din Chișinău.

Pe parcursul anilor au fost montate mai multe spectacole de valoare: „Revizorul „(1980) și   „Suflete moarte ”  după N. Gogol (1991 ), „Maestru și Margarita ” după M. Bulgacov (1985), „Crimă și pedeapsă  ”  după F. Dostoievski (1987), „Oscar și Dama roz” de E. Schmit (2006 ) etc.

Alături de tinerii actori Vasilii Pavlenco Alexandr Șișkin, Olga Sofrikova, Ana Alabujeva joacă și maeștrii artei scenice Eugenia Todorașcu, Iuri Ciuprin, Albina Samarțeva ș. a. Teatrul a fost remarcat și îndrăgit de spectatori.

Teatrul dramatic „De pe strada Trandafirilor ” este organizatorul Festivalului Internațional al teatrelor de cameră și spectacolelor de forme mici „MoldfestRampa.Ru „. Prima ediție a Festivalului a avut loc în noiembrie 2009, întrunind 15 teatre din Moldova, România, Ucraina, Rusia, Belarusi, Israel, Germania.

Republica Moldova: enciclopedie. – Chișinău, 2017. – 826 p.                                                                                                                                                                                                                                      

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s