Aniversări · literatură · scriitor

Cărți jubiliare: 350 de ani de la publicarea „Fabules ” de Jean de La Fontaine

La Fontaine  este cel care avea să devină creatorul fabulei moderne și să fie considerat cel mai mare poet al clasicismului francez. Clasic în formația sa spirituală și descendent al marilor personalități renascentiste franceze și italiene poetul este primit în Academia Franceză în 1684.

La Fontaine rămâne, pentru posteritate, inimitabilul autor al unei singure mari opere: Fabulele. Prima culegere apare în 1668 cu titlul „Fabule alese”, tălmăcite în versuri de domnul La Fontaine. Fabula, socotită gen minor din punct de vedere literar până atunci, se vede amplificată și înfrumusețată de arta lui La Fontaine. Fabulele (în număr de 238, dispersate în 12 cărți ) reprezintă opera sa de maturitate, concepută pe durata a peste douăzeci și cinci de ani. Primele șase reiau, tematic, textele cele mai cunoscute din Esop și Fedru, La Fontaine mărturisind în „prefața ”  la propriul volum că nu a făcut decât să le versifice. A doua culegere matchează o etapă nouă, calitativă a poetului: tonul scrierilor este mai monden, dimensiunea fabulei a crescut, iar tematica a devenit mai largă, cu trimiteri evidente la realitățile sociale, politice, morale.

Istoricul literar G. Lanson scria: „Ele (fabulele) sunt în primul rând un tablou al vieții omenești și al societății franceze; La Fontaine  are intuiția psihologică, are simțul realității;  a zugrăvit oameni de orice caracter și de orice situație, regi, preoți, savanți, țărani, înfumurați, fricoși, curioși, fiecare în atitudinea și cu limbajul care i se potrivesc și care-l exprimă. „

Finalitatea operei sale este, așadar, etică: „Mă servesc de animale pentru a instrui oameni.” Totalitatea fabulelor se constitue într-un sever îndreptar moral. În spatele măștilor animaliere se recunosc oameni, iar morala li se adresează lor. Fabulele lui La Fontaine dețin un mesaj clar umanist.

Budău, Eugen; Vicoleanu, Ioan. Ghid de literatură universală. – Iați, 2004. – 320 p.                                                                                                                                                                                                

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s