Astăzi 29 iulie în Republica Moldova este serbată Ziua Constituției. Constituţia Republicii Moldova este documentul cu cea mai mare autoritate de reglementare în viaţa publică, politică şi socială a ţării noastre. Misiunea fundamentală a Constituţiei este de a asigura armonia socială, ceea ce este imposibil de atins fără asigurarea statului de drept şi respectarea necondiţionată a drepturilor constituţionale.
Constituția este legea fundamentală a statului care defineşte atributele statului, principiile de funcţionare şi obiectivele lui principale. În ea sînt înscrise cele mai importante principii ale vieții economice, politice, sociale și juridice, precum și valorile pe care se sprijină statul nostru: separația puterilor în stat, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, independența justiției, pluralismul politic, și altele. Constituția este baza juridică a întregii legislații, pe ea se întemeiază tot ansamblul instituțional și normativ.
Constituţia Republicii Moldova este documentul cu cea mai mare autoritate de reglementare în viaţa publică, politică şi socială a ţării. Simbol al luptei poporului pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, Constituţia reaminteşte fiecărui cetăţean datoria sfîntă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.
Semnificaţia Constituţiei Republicii Moldova constă în funcţiile sale importante:
– realizează o sinteză a proceselor şi evenimentelor din istoria poporului în lupta pentru democratizarea societăţii;
– exprimă obiectivele şi doleanţele poporului;
– stabileşte caracterul şi limitele puterii statale;
– este o concepţie asupra relaţiilor din societate etc;
Astfel, Constituţia reflectă anumite victorii şi realizări ale poporului, propunînd perspectivele de dezvoltare pentru societate şi stat.