Aniversări · Chișinău · evenimente

Chișinău: calendarul aniversărilor istorice și culturale 2018

160 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” din Chișinău ( 1858)

Biserica „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” a fost construită din piatră albă între anii 1855-1858 în mahalaua Malina Mică, pe atunci periferie a Chișinăului.  După finalizarea lucrărilor de construcție, a fost sfințită în ziua de 6 iunie 1858 de către Arhiepiscopul Chișinăului și Hotinului, Antonie. Ctitorii acestei biserici sunt frații-negustori Teodor și Anastasie Ciufli.

Inițial, biserica era în forma de navă, avea dimensiuni mici, compartimentată, tradițional, în pronaos, naos și altar, cu o singură turlă. Pe parcursul anilor a fost reconstruită sau reânnoită de mai multe ori.

Pe lângă biserică, la 1 decembrie 1885, se deschide o școală, amplasată în casa parohială, unde învățau 54 de băieți și 6 fete. Lecțiile de religie erau predate de protoierului Ioan Butuc.

În perioada regimului sovetic biserica nu a fost închisă, din 1962 biserica „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” devine Catedrală Episcopală. A fost Catedrală Episcopală timp de 40 de ani.

La 17 iulie 2002, în urma cererii obștei monahale … a binecuvântat înființarea Mănăstirii. La 8 august 2002, în ziua pomenirii Sf. Pantelemon, Mănăstirea a primit Certificatul de înregistrare.

În prezent, a fost finalizată construcția blocului social-administrativ, situat pe partea dreaptă de la intrare pe teritoriul mănăstirii. Aici se află biserica de iarnă „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, chiliile pentru călugărițe și ascultătoare, Muzeul de Artă Bisericească; bucătăria, trapeza, veșmântarea etc. Pe teritoriul mănăstirii a fost ridicat un mic paraclis în cinstea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Iviron.                                         Dintre obiectele de artă, mănăstirea dispune de icoane de mare preț, fiecare în aur și argint. În Catedrala mănăstirii se păstrează o părticică din Sf. Moaște a M. Mc. Teodor Tiron.                                                                                                                                                                Cerga, Alexandru. Bisericile Basarabiei. Vol. 2. – Chișinău, 2016. – 757 p.

 

                         

Publicitate

Lasati un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s